V Olomouci zahájilo ostrý provoz tzv. motýlárium

Olomouc má novou atrakci. Tento víkend začalo v zahradním centru v městské části Holice fungovat v ostrém provozu první motýlarium na Moravě. Přístupné je zdarma a návštěvníci si v něm můžou prohlédnout vzácné tropické motýly z Filipín, Thajska nebo z Keni.

„Zaujalo mě to a ty motýlky beru prostě jako svoje miminka. Udělali jsme tady pro ně takovou oddělenou část, takový stan, který je vybaven líhní. Snažili jsme se jim tady upravit prostředí tak, aby jim to tady připomínalo prales. Máme tady různé citrusy a vlhčíme to tady,“ říká zahradnice Lenka Látalová. A topí jim na příjemných pětadvacet stupňů Celsia. Lenka Látalová teď nově dělí čas mezi kytky a péči o motýly.

Motýlárium v Olomouci - Holici

Někteří motýli právě sají sladkou šťávu, jiní jsou zavěšení na obvodní síti motýlária. „Každé ráno to tady kontroluji, jestli se nějaký motýlek nevylíhl, nebo jim tady doplňuji potravu. Udělala jsem tady takové kytičky, ve kterých mám vatu. Tu vatu namáčím do roztoku vody a medu. Máme tady talíř s ovocem, které voní,“ popisuje zahradnice.

Motýlárium v Olomouci - Holici

Motýli kolem nás měří odhadem pět až patnácti centimetrů. A podle Lenky Látalové se dožívají maximálně jednoho měsíce. Pocházejí z chovných farem dozorovaných místními úřady. „Máme tady kukly z tropických pralesů. Vozí se sem z Filipín, Thajska, Keni. Motýlci jsou krásně barevní, jsou to otakárkovití a babočkovití. Z těch největších tady máme motýly caligo a morpha,“ uzavírá Látalová.

Motýlárium v Olomouci - Holici

Exotickou živou expozici s motýly najdou lidé v zahradním centru v Olomouci-Holici. Vstup je zdarma, každý den.

autor: bam
Spustit audio