V Olomouci zahajuje provoz nové kulturní centrum. Sídlí v bývalém kině Central a někdejším Divadle hudby

20. únor 2024 11:45

Od poslední projekce v olomouckém kině Central uplynulo bezmála dvacet let. V úterý 20. února 2024 se prostory opět otevírají veřejnosti. Za sebou mají rekonstrukci za 96 milionů korun. Sloužit budou společně s opraveným bývalým Divadlem hudby jako nové kulturní centrum.

„Je to bývalé kino, čili ta velká scéna bude jednou ze tří částí tohoto komplexu, který celkově nazýváme Central. Velká scéna, bývalé kino, Malá scéna, bývalé divadlo hudby o patro výš, a zkušebna, bývalý radiobar,“ provází prostorami vonícími novotou vedoucí a dramaturg nové kulturní scény Alexander Jeništa.

Kromě filmových projekcí může sál hostit divadelní představení, koncerty nebo třeba plesy. Sál je vybavený špičkovou moderní projekční, zvukovou i světelnou technikou. A jeviště je možné zvětšit nebo zmenšit.

Nové kulturní centrum v bývalém kině Centra se otevírá veřejnosti

Automatické skládání sedadel začíná nepřeslechnutelným pípáním. „To znamená, tady můžeme organizovat divadelní představení třeba s kapacitou 150 míst anebo menší komorní formy – taneční divadla, pohybová divadla s kapacitou třeba do 100 míst. Pak se tady budou odehrávat koncerty, kdy kapacita pro větší koncert na stání může být až 350 míst,“ popisuje.

Jak bude fungovat propojení bývalého kina Central a Divadla hudby s Muzeem umění v Olomouci? Jak nákladné byly opravy a jak dlouho trvaly? Nejen to si poslechněte v reportáži.

Ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal v části Centrálu, který se ještě bude dodělávat

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související