V olomoucké části Droždín budou na piráty silnic číhat policisté z překližky

Místo drahých retardérů budou v Olomouci-Droždíně piráty silnic brzdit ručně vyrobení policisté. Droždínští se rozhodli ušetřit tisíce korun za figuríny. Překližkové panáky zdarma vyrobí místní stolař a pomalují je děti ze základní školy. Řidiči by měli malované policisty míjet při průjezdu Droždínem už po Velikonocích.

„Je tady problém s dopravou, s přechody pro chodce, žádné zpomalení pro auta, která projíždí městskou částí Droždín, tady není. Proto jsme se rozhodli vytvořit takové figuríny nebo panáky, které budou znázorňovat policistu,“ říká předseda místní části Rostislav Hainc. Stojíme na výjezdu z Droždína a míjí nás jedno auto za druhým.

Přímo s obyvateli Droždína budou jednat, kam figuríny umístí. „Připevníme je třeba na některý z plotů nebo ke sloupu veřejného osvětlení. Tak, aby ho nikdo nemohl zcizit a vítr aby ho neshodil. Rádi bychom je během roku přesouvali, aby si řidiči nezvykli na to, že ten panák stojí na jednom místě,“ popisuje Hainc.

Ve stolárně už postavu krouží Jaroslav Sedláček, zatím je to jeho první policista: „Nejhorší je to nakreslit, zvětšit to.“ Jako nejvhodnější materiál zvolil překližku. „Aby to bylo odolné. Když to bude venku, aby se to potom nezačalo nějak loupat nebo kroutit,“ vysvětluje Sedláček.

Za pár dní se figuríny dostanou do rukou droždínských dětí. Ty už teď zvažují, čím figuríny vybaví: „Určitě by měla mít nějakou reflexní vestu, měla by mít plácačku zastavovací a ještě čepici.“

Společně s nimi uvažuje i ředitelka Kateřina Konečná. „V tuto chvíli přemýšlíme, jakými barvami to natřít, aby byly odolné, a potom se taky domlouváme, že by ta figurína měla mít skutečnou vestu. Podklad namalujeme a oblečeme do vesty,“ popisuje,

Droždínští díky nápadu ušetří. Originální figurína by je podle Rostislava Haince přišla na 5 tisíc korun. Jejich ručně vyrobení panáci budou stát dohromady jen 3 tisíce korun.

autor: bam
Spustit audio