V olomoucké zoologické zahradě se můžete zastavit u rodinky afrických hrabáčů

1. listopad 2023

V olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku je k vidění na naše poměry poněkud podivné africké zvíře. Hrabáč kapský. Letos se v zoo navíc dočkali nového přírůstku. Že jde o samičku, musela potvrdit analýza DNA. Až nastane čas, přesune se do jiné, spřátelené zoologické zahrady, aby tam přispěla k novému chovu.

Hrabáč kapský je podivuhodné zvíře s prasečím rypáčkem, zaječíma ušima a klokaním ocasem. „Jazyk dosahuje až třiceti centimetrů délky. Mají ploché zuby, které jim dorůstají a na nohou mají dlouhé drápy, protože ve volné přírodě se živí termity a také si vyhrabávají nory,“ říká mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Kromě olomoucké zahrady jsou hrabáči k vidění ještě v Praze, v Plzni a ve Dvoře Králové. „V olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku se letos narodilo jediné mládě, jediné u nás. Toto zvíře chová zhruba pětadvacet zoologických zahrad v Evropě a jen sedm z nich je rozmnožuje,“ dodává mluvčí.

Pavilon s názvem Kalahari sdílejí s hrabáči kapskými surikaty a medojedi. Do ubikace k zatím spícím hrabáčům se vydáváme s miskou moučných červů, kterými jim tu zpestřují jídelníček. „Je to pro ně takový dortík na přilepšenou. Jinak tady dostávají speciální kaši, rýži a ovoce. Ve dne většinou spí a aktivní bývají za soumraku a v noci,“ popisuje životní styl pozoruhodných obyvatel Zoo Olomouc Iveta Gronská.

V olomoucké zoo zpestřují hrabáčům jídelníček moučnými červy

Hrabáče kapské tam chovají zatím pátým rokem. První mládě se na Svatém Kopečku narodilo v roce 2020. To dnes žije ve Francii.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio