V Olomouckém kraji darovali krev s ČRo jubilanti i prvodárci

11. červen 2014

177 lidí přišlo darovat krev s Českým rozhlasem v nemocnicích v Olomouci, Šumperku, Přerově a Bruntále. Jedenáct z nich se k tomu odhodlalo vůbec poprvé. Mezi dárci nechyběli ani jubilanti, v Olomouci přivítali muže, který přišel darovat krev po dvě stě čtyřicáté.

„Lidé, kteří považovali za nepsaný zákon, že když jsou zdraví, jdou darovat krev, se dnes dožívají 60 a 65 let věku. Za touto hranicí zákon nedovoluje je zvát k odběru,“ říká olomoucká lékařka Ivana Sulovská, která vítá hlavně prvodárce.

Ve fakultní nemocnici v Olomouci darovalo krev více než 90 lidí, tři z nich přišli poprvé. Nejmladšímu dárci bylo necelých 19 let, nejstarší se narodil v roce 1950.

Krev darovalo také několik Jubilantů. „Jeden dárce si odnesl bronzovou Janského medaili a další dosáhl ocenění Zlatého kříže za 80 odběrů. Přišli i dlouhodobí dárci, z nichž jeden dovršil 110. odběr a jeden dárce daroval za svůj život dvě stě čtyřicetkrát,“ vyzdvihuje lékařka.

Do olomouckého transfúzního oddělení pravidelně chodí i Kamila Slehová z Litovle, která chce inspirovat i svou rodinu. „Dávala jsem pošestnácté a chci přitáhnout i své syny, takže doufám, že se dají přemluvit. Jeden je odhodlaný, druhý uvažuje,“ vysvětluje dárkyně.

V Přerově akci podpořilo celkem 42 lidí, na transfúzní službu v Šumperku pak přišlo 25 dárců. Převažovali ženy nad muži a nechyběli jubilanti s 90., 70. a 30. odběrem.

Podle šumperských zdravotníků přiláká akce s Českým rozhlasem vždy nové tváře, v Šumperku se jednalo o novou zkušenost pro 4 nové dobrovolné dárce.

autoři: jiz , min , mot , vman
Spustit audio