V Olomouckém kraji začne na začátku příštího roku platit nový tarif integrované dopravy. Cestující díky tomu budou moct využít jednu jízdenku ve více dopravních prostředcích

11. říjen 2019

Někteří cestující vlakem v Olomouckém kraji zaplatí od začátku příštího roku více za jízdenky. Kvůli novým smlouvám, které hejtmanství uzavřelo s Českými drahami. Podle dokumentu se vlaková doprava stane součástí krajského integrovaného systému. Znamená to mimo jiné přechod na společný tarif a možnost využívat jeden jízdní doklad pro cestu různými dopravními prostředky.

Na změnu tarifu se musí od začátku příštího roku připravit lidé, kteří po Olomouckém kraji cestují vlakem. Ti, kteří dosud využívali některou ze slev dopravce, si od ledna připlatí.

„Zatím jsem zjistila, že výhody IN karty nebudou platit pro osobní vlaky,“ říká paní Olga. Sama prý vlakem necestuje denně, přesto se jí cesty znatelně prodraží. „Musím dávat pozor, kterým vlakem chci jet. IN karta by měla platit na rychlík, na osobák ne,“dodává Olga. Výhody integrovaného systému, tedy že může na jeden doklad cestovat více dopravními prostředky, prý nevyužije.

S ředitelkou krajského koordinátora dopravy Kateřinou Suchánkovou se skláním nad rozpisem cen. „Vezmu-li si v úvahu jednorázové jízdné, tak relace z Olomouce do Přerova stojí 42 korun. S tarifem IDSOK stojí 40 korun. Tarif dopravce, když ho porovnáme s tarifem IDSOK, je ve většině relací dražší,“ vysvětluje Suchánková, že základní jízdné se téměř neliší. V krajském tarifu ale nebudou platit slevy.

„Ten, kdo vlastní slevové IN karty 25 a 50, má samozřejmě nárok na slevu. Tato sleva, kterou promovaly České dráhy vůči cestujícím, byla stejně dohrazována Olomouckým krajem, tudíž jakoby od nás ode všech,“ dodává ředitelka, podle které se po novém roce sjednotí ceny všech jízdenek. Vyšší jízdné už platí například cestující v autobusech.

„Vzhledem k tomu, že na celém území Olomouckého kraje je již dnes komplexně integrovaný dopravní systém, bylo jen otázkou času při přechodu na tyto nové typy smluv, kdfy začne platit absolutně celoplošně,“ dodala Kateřina Suchánková. Nově uzavřené smlouvy podlé ní umožní kraji lépe kontrolovat poskytované služby i výnosy z jízdného.

autor: tas
Spustit audio