V olomouckých městských bytech se zvýší po pěti letech nájemné. Lidé si za bydlení připlatí od jara příštího roku

21. listopad 2023 11:49

Od března příštího roku zdraží nájemné v olomouckých městských bytech. Standardně o dvacet procent, v případě bytů pro seniory a bezbariérových bytů o deset procent. Podle vedení radnice současná výše nájemného limituje údržbu městských bytů.

„To víte, že to zdražení bude bohužel někde cítit,“ říká seniorka Marie, která o zvyšování nájmu zatím neslyšela. Sedm let bydlí v městském bytě na Černé cestě v Olomouci. „Vyjdu, nemůžu říct, že bych nevyšla. Když jste starší, už toho v obchodech tolik nenakupujete. Není to nejhorší, já si tedy nestěžuji,“ uvádí.

Podle náměstkyně primátora Kateřiny Dobrozemské z koalice ProOlomouc a Piráti je zvýšení nájmu v olomouckých městských bytech nutné.

Nájemné v Olomouci poskočilo až na 320 korun za metr 

„Nájemné v městských bytech se naposledy měnilo v roce 2019. Od té doby poskočilo tržní nájemné ve všech dalších bytech v Olomouci na zhruba 250 až 320 korun za metr čtverečný. My jsme někde pod polovinou a potřebujeme to alespoň srovnat v zákonných normách tak, abychom byli schopni do těch domů a bytů investovat a udržovat je,“ vysvětluje Dobrozemská.

Podle modelových výpočtů odboru sociálních věcí magistrátu by stávající nájemci, kteří mají nižší příjmy, měli být schopni pokrýt rozdíl mezi stávajícím a novým nájemným prostřednictvím příspěvku na bydlení.

Náměstkyně: U bytů pro seniory jen symbolické zvýšení

„Co se týká bytů pro seniory, tam to zvedám o deset procent, takže opravdu úplně symbolicky. A co se týká všech ostatních bytů v majetku města, tam to zvedneme o dvacet procent, ale pořád se pohybujeme v desítkách korun. I to nejvyšší městské nájemné bude kolem 130 korun za metr,“ dodává náměstkyně.

Dobrozemská obhajuje zvýšení nájmu v olomouckých městských bytech tím, že ohleduplnější k nájemníkům než jiní pronajímatelé bytů v regionu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio