V pitné vodě v Libavé je uran, varují hygienici. Problém řeší armáda

17. březen 2017

Pitná voda, kterou jsou zásobováni obyvatelé Města Libavá na Olomoucku, podle odborníků obsahuje zvýšené množství uranu. Vodu by proto neměly pít děti a těhotné ženy. V obci s více než pěti sty obyvateli, která leží ve vojenském újezdu Libavá, je už zajištěno náhradní zásobování nezávadnou vodou. Armáda chce upravit technologii úpravy vody z nedalekého zdroje, aby ji zbavila nebezpečného uranu.

Podle starostky Štěpánky Tiché dostala obec informaci o kontaminaci vody v pátek 10. března do datové schránky. Z vyjádření, které Českému rozhlasu poskytla Krajská hygienická stanice v Olomouci, vyplývá, že podle posledních rozborů bylo naměřeno v pitné vodě 21 mikrogramů na litr, hlavní hygienik ale stanovil limit maximálně 15 mikrogramů na litr. O tom, jak nebezpečná pro místní obyvatelé voda je, hygienici nechtěli nijak spekulovat. Vydali upozornění, že by vodu neměly pít děti a těhotné a kojící ženy. Zatím nikdo neví, jak se mohl uran do vody dostat.

„Ve zdroji pitné vody, která je majetkem armády, se našla zvýšená hodnota uranu. Vodovod a kanalizace se začaly pokládat koncem roku 2015. Na začátku letošního roku si obec převzala vybudovaný vodovd a kanalizace od armády,“ říká starostka. Obyvatelům zatím rozeslala varovné SMS.

Čtěte také

Město Libavá nyní o zvýšené koncentraci uranu jedná s ministerstvem obrany. Podle Tiché by měla armáda do konce března vypracovat analýzu, jak problém vyřešit.

„Napsala jsem dopis s žádostí o přesné informace o krocích, které budou učiněny k tomu, aby se ten problém odstranil. Byla jsem informována, že do konce března budou mít nějakou analýzu, jak ten problém odstranit. Budou tam asi dávat nějaké filtry a vynasnaží se, aby byl v nejbližší době problém odstraněn,“ dodává Tichá.

„Na začátku dubna dostaneme posudek, který nám jasně řekne, jak je ta kontaminace způsobená a jak je možné ji vyřešit. Ve chvíli, kdy ho budeme mít, tak okamžitě začneme vše řešit tak, aby bylo vše v pořádku a vše bylo uvedeno do dobrého stavu,“ říká mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

autoři: bam , kra
Spustit audio