V Přerově finišují se stavbou zídek, které mají město ochránit před velkou vodou

28. březen 2023 09:40

Pracovníci Povodí Moravy dokončují v Přerově další stavbu protipovodňové ochrany města. Jedná se o betonové zídky na nábřeží řeky Bečvy. Zadržet by měly až padesátiletou vodu. Investice přijde na více než 71 milionů korun.

Vodohospodáři podél Bečvy vybudovali 750 metrů dlouhou betonovou zídku. A to v lokalitě U tenisu a U jezu. „To, na čem se aktuálně pracuje, jsou dvě hradidlové komory, které mají zamezit vniku vod do kanalizační sítě nebo do stokové sítě. V současnosti se také připravuje pokládání povrchů na cyklotrase, která vede v lokalitě U tenisu,“ ukazuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Podle něj obě místa vždy při povodních patřily k nejkritičtějším. Právě odsud se voda z rozvodněné řeky vylévala do města. „Tato etapa výstavby protipovodňových opatření v Přerově je již třetí. Předcházely tomu dvě protipovodňové stavby. Konkrétně protipovodňové zdi v lokalitě u Kazeta a na nábřeží Dr. Edvarda Beneše,“ popisuje Chmelař.

Náklady na stavbu přesáhly 70 milionů korun, drtivou většinu –⁠ 58 milionů –⁠ uhradily dotace ministerstva zemědělství. Zbývající částku poskytlo Povodí Moravy a taky město Přerov. To přispělo 11 miliony. „O smyslu protipovodňových opatření pro nás, kteří pamatujeme 97. rok, kdy byl opravdu zaplaven celý Přerov, a druhá řeka tekla Komenského třídou, nemůže být ani řeč,“ tvrdí primátor Petr Vrána z hnutí ANO.

Kvůli stavbě zídek museli dělníci podél Bečvy vykácet přes 150 stromů. Místo nich tam ale už stojí nové a taky keře.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související