V Přerově by mělo vládnout vítězné hnutí ANO s ODS, třetí subjekt se hledá

26. září 2022 09:33

V Přerově by mělo nadcházející čtyři roky společně vládnout vítězné hnutí ANO s ODS, která ve volbách kandidovala s nezávislými osobnostmi v uskupení Pomáháme městu.

Jejich lídři se již dohodli na spolupráci, v pětatřicetičlenném zastupitelstvu získají dohromady 19 mandátů. Stále se ještě jedná o třetím subjektu kvůli větší stabilitě koalice. Jednání v neděli skončila, pokračovat se bude v pondělí, řekl v neděli ČTK lídr ANO Petr Vrána. ANO si nárokuje funkci primátora, měl by se jím stát právě Vrána.

ANO jako první oslovila ODS

„Jako první nás oslovila ODS, se kterou jsme zahájili jednání. Zjistili jsme, že je tam shoda v našich vizích ve vedení města. Pracovali jsme spolu již čtyři roky, víme, co můžeme od této spolupráce očekávat. Došlo k dohodě, i početně máme nadpoloviční většinu, tedy 19 mandátů. I přesto chceme, aby ta koalice byla stabilnější, takže hledáme třetího,“ uvedl Petr Vrána. Během dneška hnutí jednalo se všemi zástupci politických stran, které se dostaly do zastupitelstva. Zajímá nás, jaké mají požadavky a jaké mají programové priority," doplnil.

Dohodu s vítězem voleb dnes ČTK potvrdil také lídr ODS Michal Zácha. Jsme dva, my společně s vítězem voleb máme dohromady 19 hlasů. Už to je většina potřebná v zastupitelstvu, nicméně jednáme se všemi a máme zájem najít třetího do stabilní koalice,“ uvedl Zácha. Podoba koalice by měla být podle něj stvrzena do konce týdne. O rozdělení křesel v radě se podle Vrány ještě nemluvilo. Zatím jsme se bavili jen o tom, že primátora bere vítěz voleb. Budu se o něj ucházet já,“ doplnil Petr Vrána. Dodal přitom, že je schopen přitom sladit funkci primátora s poslaneckým mandátem a to i s ohledem na to, že nemá rodinu a může se plně věnovat své práci.

„Zatím jsme se bavili jen o tom, že primátora bere vítěz voleb. Budu se o něj ucházet já.“ 
Petr Vrána. lídr hnutí ANO v Přerově

V předchozích volbách se ANO spojilo s ODS a s lidovci a TOP 09, v zastupitelstvu měla těsnou většinu 18 hlasů. Zástupci lidovců a TOP 09 nyní obsadili ve volbách sedmé místo a získali dva posty zastupitelů. Do zastupitelstva se dostala také SPD, která obsadila s šesti mandáty druhou pozici, Společně pro Přerov (tři mandáty), Piráti (tři mandáty) a sdružení Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí se dvěma mandáty.

Zdroj: ČTK

Hnutí ANO získalo v Přerově oproti předchozím komunálním volbám přibližně o deset procentních bodů více a v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 14 mandátů, což je o čtyři více. Výsledek jeho lídra překvapil, podle něj je adekvátní celospolečenskému cítění. I přesto jde do koalice s ODS, která je v současné době ve vládě. Podle Vrány žádné nařízení ohledně výběru stran do koalice z vedení hnutí není. Komunální volby jsou specifické, je to hlavně o lidech. Dovedu si v klidu představit vládní spolupráci i s vládní stranou,“ řekl ČTK hned po sečtení výsledek voleb.

Spustit audio

Související