V Přerově pokračují přípravy na opravu budovy tzv. Emosu. Odhadované náklady jsou přes 300 milionů

27. duben 2022

Přerovská radnice vypíše veřejnou soutěž na zhotovitele oprav budovy tzv. Emosu na Masarykově náměstí. Záměr vyhlásit tendr schválili na svém pondělním zasedání zastupitelé města. Do pětipodlažní nemovitosti se mají po její rekonstrukci nastěhovat úředníci magistrátu.

Budovu tzv. Emosu město kopilo před dvěma lety od soukromého majitele za 38 milionů korun. „Budova je v takovém technickém stavu, že zůstane jen skelet. To znamená nosné a konstrukční části budovy, ale veškerá takzvaná střeva, tedy armatury a opláštění, se musí vyměnit,“ popisuje postup navrhované rekonstrukce Pavel Gřeš, který na projektu rekonstrukce spolupracuje.

„Chceme snížit počet objektů magistrátu, které v současnosti máme.“


Primátor Petr Měřínský z hnutí ANO

Pětipatrovou budovu plánuje vedení města přebudovat na nové středisko magistrátu. V současnosti sídlí v celkem šesti budovách. „Tím, že bude v centru města magistrát, se centrum oživí. Chceme rekonstruovat nevzhlednou budovu a chceme pomoct občanům, aby měli jednodušší komunikaci s úřadem. Také chceme snížit počet objektů magistrátu, které v současnosti máme,“ uvádí primátor Petr Měřínský z hnutí ANO.

Odhadované náklady na opravu původně činily 130 milionů korun. Teď se ale vyšplhaly už na částku překračující 300 milionů.  Opozice to kritizuje. František Hrabina zastupitel kandidující za sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí hlasoval proti záměru vypsat veřejnou soutěž na opravu budovy. „Jsem stále proti, protože od začátku vím, že celá ta zakázka byla podhodnocená,“ tvrdí Hrabina.

Čtěte také

Hana Mazochová náměstkyně primátora z hnutí ANO je ale přesvědčená, že město opravu Emosu bez problémů ufinancuje. „Město vyřídilo 150milionový investiční úvěr. V minulých dvou obdobích jsme obdrželi od městských společností dividendy, takže 100 milionů se přiřadilo finančně také na tuto akci. Zbytek je dofinancován z rozpočtu města, ale s tím, že budeme žádat o dotaci,“ vysvětluje Mazochová.

Městská rada by v průběhu léta měla vypsat výběrové řízení na celou akci, jestli ale práce opravdu začnou, rozhodnou zastupitelé v průběhu podzimu.

autor: kra
Spustit audio