V Přerově se koná o víkendu tradiční výstava železničních modelářů. Co je hlavním tahákem?

28. říjen 2023 07:59

Nový model Jezernického viaduktu je hlavním tahákem tradiční podzimní výstavy přerovského klubu železničních modelářů a přátel železnic. Expozici si lidé můžou prohlédnout o víkendu v jejich klubovně v Tovární ulici.

Čtyři metry dlouhý viadukt je zmenšenou kopií dvou mostů, po kterých vede už dvě století železniční trať mezi Přerovem a Hranicemi. 

„Naši předci, kteří to stavěli, to zvládli za dva roky. Nám to trvalo v modelu asi tři,“ usmívá se nad dokončeným modelem historické památky Jan Dostál. Viadukt tvoří dva mosty - kamenný a cihlový.

Členům klubu železničních modelářů je pomáhala vytvořit 3D tiskárna. „V modelu je to 87krát menší, takže to má nějaké čtyři metry. Je to monumentální stavba a je to středobod nové části kolejiště pro návštěvníky. A to, jak se z Helfštýna dívají pěkně na mosty, tak to můžeme vidět i u nás na tomto kolejišti,“ dodal Dostál.

Kolejiště přerovských modelářů je aktuálně 60 metrů dlouhé, průjezd soupravy tak trvá i několik minut.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související