V říjnu začne oprava železničního nádraží v Olomouci. Bude stát 3,1 miliardy

9. září 2013

Rekonstrukce železničního nádraží v Olomouci odstartuje s několikaměsíčním zpožděním 7. října. Vítěz třímiliardového tendru měl být původně oznámen loni na podzim. Jeden z neúspěšných uchazečů se ale proti výsledkům výběrového řízení odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Rekonstrukce železniční stanice za zhruba 3,1 miliardy korun je jednou z nejvýznamnějších investičních akcí v Olomouckém kraji, uvedl náměstek hejtmana Alois Mačák (ČSSD).

„7. října za účasti pana hejtmana by měla být slavnostně zahájena stavba, myslím si, že jedna z nejvýznamnějších vůbec v Olomouckém kraji. Jedná se o rekonstrukci železniční stanice Olomouc za zhruba 3,1 miliardy korun. Je to z operačního programu doprava více než ze dvou třetin. Možná se zúčastní i ministr dopravy,“ doplnil Mačák.

Podle připraveného projektu mají být postupně rekonstruována všechna nástupiště a v kolejišti bude vybudováno ještě jedno nové ostrovní nástupiště. Stavební firmy opraví starý podchod. Součástí stavby je také rekonstrukce kolejí v délce 13 kilometrů a mostů na příjezdové trase.

Inovováno má být elektronické zabezpečovací zařízení a informační systém. Bezpečnost cestujících a provozu bude nově hlídat kamerový systém.

Díky rekonstrukci se zvýší odbavovací kapacita olomouckého nádraží o 14 procent. Po modernizaci budou moci železniční stanicí Olomouc projíždět osobní vlaky rychlostí do 160 kilometrů v hodině a nákladní soupravy až 120 kilometrů za hodinu.

autor: bam
Spustit audio