V Šumperku má premiéru Vojnarka

8. únor 2019

Osudy lidí žijících na statku v druhé polovině devatenáctého století rezonují i dnes.

„Vojnarka je moje krevní skupina, protože patří do takzvaného kritického realismu. To je podle mě jedno z nejvýznamnějších období české dramatické tvorby. Je to hra o ryze českých lidských charakterech, jak já říkám, voní člověčinou, a proto se může hrát i dnes“, říká režisér Igor Stránský, který před dvěma lety při příležitosti uvedení v jeho domovském Slováckém divadle v Uherském Hradišti hovořil v souvislosti s touto Jiráskovou divadelní prvotinou o hlubokém psychologickém dramatu, které má až antický rozměr.

Vojnarka

„Je to silný příběh. Ta žena toho hodně zažila a je pevná. Je to silná žena, která na sebe nechá plivat, všichni jí radí, ona všechno odkýve, ale myslí si svoje. Je tvrdá, ale poslouchá. Do určité chvíle, samozřejmě. Spolupráce s panem režisérem byla skvělá, věděla jsem, co po mně chce a dokázala jsem se do toho vžít. Role mi nabízí několik poloh. Polohu tvrdé ženské, která je jako skála, nabízí ale i polohu bolavou, která odhaluje její vnitřní svět. Je tam i fáze, kdy rozkvete a je z ní otevřená a šťastná žena, což ale velmi brzo skončí, protože je jí ublíženo,“ dodává k titulní roli její představitelka Lucie Šmejkalová.

Premiéra 9. února 2019 v 19 hodin je již vyprodaná.

Další reprízy se hrají 16.2. v 19 hodin a 28. 2. v 17 hodin v Divadle Šumperk.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.