V Šumperku zkoušejí třídit prošlé potraviny a zbytky jídla. Vyrábějí z nich bioplyn

8. květen 2021

Třídit rostlinný bioodpad je už v celé řadě měst a obcí běžná věc. Naproti tomu živočišné zbytky z domácností nebo prošlé potraviny zatím většinou končí v kontejnerech na směsný odpad. Jedním z mála měst v Česku, ve kterém lidé mají k dispozici speciální nádoby na živočišné kuchyňské zbytky je Šumperk. Z vytříděných zbytků potom v nedaleké stanici vyrábějí bioplyn.

„Odklopíme kovovou zátku, otevřeme plastový poklop, vhodíme odpad, a zase zavíráme a zaklopíme, aby to třeba kočky nebo nějaká zvířata nemohla jednoduše otevřít, případně se v tom nějak hrabat,” popisuje šumperský místostarosta Jakub Jirgl z hnutí ANO, a předvádí, jak správně používat nové hnědé nádoby určené výhradně na gastroodpad. Tím se myslí v podstatě jakékoli zbytky z kuchyně, a to včetně těch živočišných. Ještě před vyhozením je ale lidé musí zabalit. „Zbytky jídel, omáčku, maso, pečivo a tak dál prosím pěkně umístit do sáčku jakéhokoliv a potom ten sáček celý zauzlovaný vložím do té popelnice, tím pádem by ani nemělo docházet k tomu, že by potom měla být znečištěná,“ říká místostarosta.

Celkem nechala radnice po Šumperku rozmístit asi čtyřicet těchto nádob. Hlavně na městská sídliště. Pokud se třídění gastroodpadů osvědčí, možná přibudou i další. „Ten projekt pilotní je nastaven do podzimu tohoto roku, a bude záležet na tom, jak se mu bude dařit v průběhu sezóny,” říká Jirgl.

Svoz kuchyňského odpadu má na starosti bioplynová stanice ze sousedního Rapotína. Vyrábět z něj bude bioplyn. „Jsme první v republice, kdo v podstatě dokáže surový bioplyn, který vznikne z těchto odpadů, vyčistit na úroveň 99 % metanu, což odpovídá zemnímu plynu,” potvrzuje obchodní ředitel společnosti EFG provozující stanici Ondřej Černý.

S tříděním gastroodpadu zatím mnoho měst zkušenosti nemá. Podobné pilotní projekty zatím kromě Šumperka fungují jen v několika částech Prahy nebo v Teplicích. To by se ale brzy mělo změnit. „Prvního června bychom měli přistavovat ve Velkých Losinách, Rapotíně a Novém Malíně, což jsou okolní vesnice přiléhající k Šumperku. Aktuálně vedeme jednání v Olomouci a ve Zlíně,“ doplňuje Ondřej Černý. Ministerstvo životního prostředí navíc nevylučuje, že v budoucnu bude separování kuchyňského odpadu povinné.

Spustit audio