V Uničově holuby plaší, v Litovli zatím odchytávají. Chrání tak památky v centrech měst

19. květen 2019

Radnice v Uničově investovala před časem do nákupu zařízení, které stresuje holuby. Tím, že pouští do reproduktorů hlasy dravců, přirozených nepřátel škůdců památek. Nákupu určitě nelituje. Početné hejno holubů, které dříve okupovalo historické náměstí se dobrovolně přestěhovalo jinam.

S mluvčím uničovské radnice Markem Juráňem stoupáme na městskou radniční věž. U každého okna jsou hroty, které mají odradit ptáky od hnízdění na římsách budovy. Především holuby, kteří si uničovskou radnici oblíbili. „Střecha těmi holuby byla v létě obalená,“ popisuje Juráň.

Uničovské vedení do boje proti holubům kromě neúčinných hrotů nasadilo i odchytovou firmu, která ptáky likvidovala. Na odchyt radnice vynaložila 100 000 korun ročně. „I přes snahu pracovníků odchytové firmy a vysoké náklady, byl ten odchyt neefektivní,“ dodává Juráň. Město se proto rozhodlo investovat do plašičky. Zařízení za zhruba 30 000 korun z reproduktorů na radniční věži vyluzuje zvuky dravců, kterých se holubi bojí. Investice se podle Marka Juráně vyplatila.

S holuby se potýkají i v Litovli, potvrzuje vedoucí zdejšího odboru životního prostředí Pavel Kurfürst. „Řešíme to standardním způsobem, tedy odchytem do klecí. V loňském roce jsme zkoušeli atrapy havranů na radniční věži. Kromě odchytu holubů sbíráme i vajíčka,“ přiblížil Kurfürst.

Podle ornitologa přerovského muzea Josefa Chytila neexistuje jediná spolehlivě účinná metoda, jak centra měst holubů zbavit. Ptáci jsou podle něj problémem kvůli znečišťování budov, ale i kvůli přenosu nemocí. Jejich přítomnost ve městech navíc může zhoršovat podmínky alergikům.

„Vezměte v jakých prostředích holubi hnízdí. Dost často na půdách, na střechách, kde dochází k víření prachů,“ shrnuje ornitolog s tím, že nejúčinnější je zabránit holubům v hnízdění na půdách budov.

autor: bas
Spustit audio