V Zábřehu začaly přípravy na velkou rekonstrukci kulturního domu. Budova se dočká moderní techniky

15. leden 2024

Rekonstrukce za několik desítek milionů korun čeká letos kulturní dům v Zábřehu. Víc než 50 let stará budova potřebuje kompletní modernizaci. Dělníci se do ní pustí tento měsíc. Nejprve je ale potřeba budovu vyklidit.

Pracovníci technických služeb právě vynáší z prostoru zákulisí zábřežského kulturního domu velkou dřevěnou skříň, kterou stejně jako další nábytek čeká stěhování.

Práce sleduje taky jednatel městské společnosti Zábřežská kulturní Zdeněk David. „Stojíme ve velkém sále, který je odstrojený od světelné techniky, audio techniky. Je vyklizený prostor pod jevištěm, nad jevištěm, kde byla spousta kulis. Teď už tady vidíme jenom nějaké zbytky starých věcí. Buď je odvážíme na sběrný dvůr, nebo to, co zachováváme, tak odvážíme do skladu, který máme na tzv. staré radnici,“ popisuje David.

Kulturák bude mít přístavbu

Na vyklízení rovnou naváže samotná rekonstrukce. Kromě kompletní modernizace sálu bude její součástí i vybudování nové přístavby. „Je to přístavba směrem k ulici Postřelmovská. Do ní se potom nasune jak zázemí pro návštěvníky, tak hygienická zařízení, šatna a také nové turistické informační centrum s recepcí,“ doplňuje David.

Náklady na modernizaci kulturního domu vedení města vyčíslilo na zhruba 90 milionů korun. „Bohužel nevyšla nám dotace Národního plánu obnovy, nicméně máme přislíbenou významnou dotaci Olomouckého kraje a čeká nás ještě vysoutěžení konečné etapy, která bude spočívat v zateplení celé nemovitosti,“ říká zábřežský starosta František John z KDU-ČSL.

Kulturní dům v Zábřehu

Rekonstrukce kulturního domu by měla být hotová začátkem příštího roku. Do té doby se kulturní dění ve městě přesune do kina Retro. Informační turistické centrum pak bude dočasně fungovat vedle budovy gymnázia.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio