Válka na Ukrajině má dopad i na studium ruštiny na vysokých školách. V Olomouci se počet zájemců o výuku snížil o třetinu

19. duben 2023 12:07

Studium rusistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci se výrazně změní. Důvodem je válka na Ukrajině. Po začátku ruské invaze ubylo studentů. Výuku taky učitelé chtějí zaměřit víc na humanitární oblast nebo boj s dezinformacemi.

Sekce rusistiky na olomoucké univerzitě zaznamenala při posledních přijímacích zkouškách výrazný propad, a tak příští akademický rok přijme o třetinu méně studentů. Naopak o ukrajinštinu zájem výrazně stoupl.

Budoucnosti výuky rusistiky na vysokých školách proberou akademici v září na konferenci v Olomouci. Pozvánku už mají všichni vedoucí příslušných kateder z celé České republiky.

Jak se učitelé snaží pomáhat ukrajinským i ruským s osobními i finančními problémy? Jak se změní studium rusistiky? Poslechněte si kompletním příspěvku Blanky Mazalové.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio