Vánoční procházka k jesenickým kostelům

22. prosinec 2019

Ve farnosti Milana Palkoviče, který spravuje velkolosinskou a sobotínskou oblast najdeme tři dřevěné kostelíčky a pozoruhodný chrám velkolosinský.

Kostel ve Velkých Losinách pochází z doby renesance, kdy majitelé panství patřili k luteránům.  Je to kostel v mnohém ohledu neobvyklý. Stojí na okraji obce, jeho šindelovou střechu můžeme zahlédnout jako dominantu i z okna vlaku, když jedeme údolím říčky Desné.

Ve zdi chrámu jsou vsazeny nejen náhrobky ze zaniklého hřbitova, ale v zadní stěně za presbytářem ve výšce oken, také starý kamenný oltář. Uvnitř si všimneme vitráží od Liechtensteinů i žerotínské pohřební kaple. V té nás zaujme oltář se sochami slavného barokního umělce Jiřího Antonína Heinze a nahlédneme i do chodby mezi obvodovými zdmi kaple, kde jsou v nikách zazděny ostatky šlechtického rodu Žerotínů. Prohlédneme si starý zvon a vyhlédneme z věže na okolní kopce.

Poté nás čeká vycházka ke třem dřevěným kostelíkům. Žárovský a Maršíkovský prý byly postaveny ze dřeva starého chrámu, který stával ve Velkých Losinách dříve.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio