Vařil pro Cruise nebo Schwarzeneggera. Teď se šéfkuchař Roman Hadrbolec chce usadit v rodné Ostravě
Jako mladý začínající kuchař měl mnoho snů, třeba uspět v zahraničí. Povedlo se mu to vrchovatě. Působil ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Tyrolsku, plavil se na zaoceánských lodích, vařil pro spoustu známých lidí, např. pro Jacka Nicholsona, Paula Newmana, Toma Cruise nebo Arnolda Schwarzeneggera.
O pozici osobního kuchaře se během studia nic nedozvěděl, vyzkoušel si ji až za oceánem. „Ve škole jsme pořád dokola loupali cibuli a česnek, což bylo dost demotivující,“ vzpomíná Roman Hadrbolec. Proto rád pracuje s mladými lidmi, které postupně zaučuje a nechává je kompletovat pokrmy.
„Ve škole jsme pořád dokola loupali cibuli a česnek, což bylo dost demotivující.“
Roman Hadrbolec vzpomínající na školní léta
Ve světě ho zastupují tři agentury – v Anglii, Francii a Spojených státech. Nedávno rozjížděl v Praze známou restauraci, kterou už ale předal majitelce. Má totiž vlastní plány: „Chtěl bych otevřít vlastní podnik v rodné Ostravě,“ plánuje. Stejně jako založit rodinu. „Je čas usadit se na jednou místě a trávit čas s těmi nejbližšími,“ říká.
Co je typické pro kuchyni Romana Hadrbolce? Euroasijská fúze – kombinuje styly vietnamské, korejské a japonské kuchyně s prvky francouzskými a českými.
Poslechněte si kompletní rozhovor Romana Hadrbolce v pořadu Větrník, kde byl hostem Dity Vojnarové.
Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.