Včelaři z Olomoucka vytočili první jarní med. Minimálně o tři týdny dřív než normálně, zmiňují

10. červen 2024 14:25

Mnozí včelaři z Olomoucka už mají za sebou první letošní vytáčení medu. Oproti předchozím letům je tentokrát sezona díky rychlému nástupu jara o několik týdnů napřed. Množství vytočeného medu ale podle nich negativně ovlivnily dubnové mrazy, které spálily rozkvetlé stromy.

Letošní sezona je podle olomouckého včelaře Jana Kubeše hodně netypická. „Letos je to všechno strašlivě posunuté, ten rok je naprosto výjimečný, nikdo nic takového nepamatuje. Vytáčíme minimálně o tři týdny dřív než normálně,“ říká včelař Jan Kubeš.

Čtěte také

První snůšku poznamenaly i dubnové mrazy, které poničily vykvetlé stromy. Jarního medu je tak o něco méně než obvykle, očekávání byla ale původně ještě pesimističtější.

„Kvůli mrazům nebyla snůška z ovocných stromů. Zprvu jsme si mysleli, že nebude téměř nic, ale nakonec ten jarní med nějaký bude,“ dodal Kubeš.

Jako průměrnou až mírně podprůměrnou hodností jarní snůšku i předseda Českého svazu včelařů Olomouc Jan Seichter. Sezonu ale podle něj bude možné hodnotit až podle toho, jestli bude následovat i další vytáčení a případně jak dopadne.

Vytáčení medu ve Štarnově na Olomoucku

„Kolik bude medu, to nikdo nedovede odhadnout. Záleží na lokalitě, vláze a dalších věcech. Určitě všichni doufají, že to neskončí jenom tím prvním vytáčením,“ zmínil Seichter. Podle množství medu pak budou včelaři určovat i jeho letošní cenu.

Jak vytáčení medu vypadá? I to můžete zjistit v kompletní reportáži Jany Beránkové ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související