Ve Skaličanech se lidé mohou koupat v Pýše a Závisti. Hřích tím ale nespáchají

15. duben 2016
Česko – země neznámá

Pýcha a závist patří mezi sedm smrtelných hříchů. Vy ale nezhřešíte, pokud se vydáte k rybníkům, které jsou pojmenovány po zmíněných neřestech. Najdete je u vesnice Skaličany nedaleko Blatné na jihu Čech.

Kdy a jak přišly rybníky ke svým neobvyklým názvům, se dnes už neví. Zato je známo, že už před sto lety byly proslulé chovem výborných kaprů. Pro milovníky ryb by tak byl případnější název vodní plochy podle jiného hříchu – Obžerství.

Závist je půvabný rybník s ostrovem uprostřed, který původně býval poloostrovem, a leží přímo u vsi. Po jeho hrázi vede cesta do Buzic. V roce 1932 vybudovali pod rybníkem jeho spolumajitelé sádku. A v 70. letech 20. století osázel tento prostor myslivecký spolek vrbami, které byly ovšem před několika lety prořezány.

Rybník Pýcha leží při silnici do Blatné. Z hráze se naskýtá jak v letních, tak v zimních měsících malebný pohled směrem na západní rovinatou stranu, ze které se jižním směrem zvedá terén k Novým hájům a na opačnou stranu k Hájku. Na hrázi rybníka stojí starý křížek, obnovený v roce 2005.

V popisu rybníků z roku 1799 se Pýcha uvádí jako rybník třecí s mělkou a teplou vodou. Prostor kolem něho jako by měl nádech čehosi tajemného. Možná je to způsobeno i tím, že v jeho okolí přišlo v minulosti o život několik osob, ať už v důsledku utonutí, umrznutí nebo dopravní nehody.

Skaličanské sádky, v pozadí Dražský rybník

Ale pro většinu lidí, kteří do Skaličan zavítají, jsou oba rybníky především oblíbeným výletním místem. Konec konců, už od 40. let je vesnice oblíbeným cílem trampských výšlapů. K rybníkům Pýše a Závisti se nejlépe dostanete po silnici číslo 173 z Blatné směrem na Mirovice.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.