Ve Skotnici mají nevšední boží muka. Tři patra zdobí dvanáct sakrálních maleb

1. říjen 2015
Česko – země neznámá

Stávala u cest, na návsích, na rozcestích v polích, na památku šťastných i nešťastných událostí. Boží muka patřila kdysi k typickému obrázku venkova a na mnoha místech se dochovala dodnes. Neobyčejná a historická boží muka mají ale ve Skotnici na Novojičínsku. Jsou totiž třípatrová.

Obvykle se boží muka stavěla ve tvaru štíhlého sloupu, který byl kamenný, dřevěný a později i zděný. Třípatrová stavba z první poloviny 19. století proto patří k ojedinělým záležitostem. Ani místní ostatně nevědí, kdo a proč ji kdysi ve Skotnici vystavěl. Rozhodně ale zaujme na první pohled a je doslova nepřehlédnutelná přímo u rušné komunikace, která vede přes Skotnici z Příbora do Mošnova a Ostravy. Boží muka sem byla přemístěna z jiné části obce, dříve stávala u vodního mlýna.

Obecně se historie božích muk datuje do 14. století, kdy se o nich dochovaly první písemné zmínky. Sloužila nejen jako rozcestníky, ale byla určena zejména k modlitbě, zastavení a rozjímání na cestách, k prosbám vznášeným za úrodu, déšť, uzdravení, narození dítěte a mnoho dalších lidských přání.

Autorkou maleb s náboženskými motivy je Anna Georgiadu Treuchelová

Boží muka ve Skotnici tvoří tři jednotlivé zděné hranoly, které se zužují směrem nahoru. Vrchol tvoří šindelová stříška s makovicí a kovovým křížem. Maleb s náboženskými motivy tak ve třech patrech nad sebou najdeme celkem dvanáct.

Jde o zcela nové malby, které v rámci nedávné rekonstrukce vytvořila akademická malířka Anna Georgiadu Treuchelová. Vyobrazena je tu například Boží rodina svatá Barbora, svatý Jan Nepomucký nebo Cyril a Metoděj.

Ve Skotnici, která je součástí Poodří a leží jen dva kilometry od Příbora, stojí za návštěvu také zdejší Muzeum venkovského života a zemědělství nebo významná mineralogická lokalita Hončova hůrka.

autor: čan
Spustit audio