Ve šternberských Tyršových sadech dokončili opravu historického altánku

16. květen 2019

Za první republiky si v něm lidé kupovali zákusky a limonádu. Poté v něm zněly skautské písně. V posledních letech byl už altánek ve šternberských Tyršových sadech zavřený, chátral a radnice zvažovala, že ho nechá zlikvidovat. Nakonec se ale dočkal renovace. Zasadili se o to i lidé, kteří sepsali petici proti jeho demolici. 

V parku vedle altánku v Tyršových sadech potkávám Jiřího a Kristýnu, kteří zrovna sklízejí potřeby po orientačním běhu. Oba by pro altánek snadno našli využití. „Z pohledu pořádání závodů by to mohlo být zajímavé zázemí třeba na zpracování výsledků,“ říká paní Kristýna. „Mně by se líbilo, kdyby tam byly výstavy obrazů, nějaká galerie,“ přidává se pan Jiří.

Ještě před několika lety vedení města uvažovalo o demolici chátrajícího altánu. K té ale nedošlo i díky petici, kterou místní sepsali. Později Ministerstvo kultury budovu prohlásilo kulturní památkou. „Pro město tak už nebyla jiná cesta, než objekt opravit,“ přibližuje šternberský starosta Stanislav Orság z ODS.

Nově opravený altán ve šternberských Tyršových sadech

Náklady na opravu domku o jedné místnosti vyšly na zhruba půl druhého milionu korun. Vedení města teď do konce června přijímá nabídky na jeho využití. Ve třicátých letech byla v altánu cukrárna. Ta se ale zřejmě na místo nevrátí, v budově totiž chybí voda a kanalizace. „Z hlediska dnešních předpisů tady asi žádný provozovatel nezíská kladné stanovisko státních orgánů k tomu, aby tady mohl poskytovat nějaké občerstvení,“ říká Stanislav Orság s tím, že město uvažuje i o krátkodobých výpůjčkách zájemcům.
„Vypadá to asi tak, že to dostane do správy městské kulturní zařízení a bude to půjčovat k účelům svateb nebo čtení,“ doplňuje šternberský nezávislý místostarosta Jiří Kraus.

Podle architekta Ondřeje Spusty, který je jedním z autorů projektu opravy altánku teď záleží i na obyvatelích města a jeho okolí, nakolik začnou altán i park opět využívat. „V příštích letech je to spíš o tom, že se naučíme ten park znovu využívat. Možná najdeme to kouzlo a postupně se sem určité akce určitě vrátí,“ uzavírá Ondřej Spusta.

autor: bas
Spustit audio