Ve štramberské dřevěnici zvané Perníkovka se hraje loutkové divadlo

12. únor 2014
Česko – země neznámá

Nedaleko štramberské dominanty Trúby stojí Perníková chaloupka. Zvenku vypadá jako každá jiná dřevěnice, ale uvnitř vás obklopí kouzelný svět fantazie. Strom se zlatými jablky, perníkové tašky u krbu, vůně skořice. A hlavně sto let staré dřevěné divadlo.

Shodou šťastných náhod jej do Štramberku přivezla Renáta Varaďová, psycholožka, která toužila svým dětem hrát divadlo. Pak se ale rozhodla, že by byla škoda schovávat takový klenot doma. Dnes je tedy toto nevelké dřevěné divadlo dominantou podkroví Perníkovky.

Na dřevěné lavice tam neděli co neděli usedají děti ze Štramberku a okolí. Sledují odvěký boj dobra se zlem, rozumu s hloupostí a lásky s nenávistí. Tak jak byly tyto nestárnoucí příběhy zaznamenány v příručních scénářích z 30. a 40. let 20. století.

Interiér Loutkového divadla Perníkovka

Kouzelné dřevěné loutky ožívají pod rukama dvou mladých mužů, Tomáše Ryšavého a Michala Kudělky. S loutkovým divadlem oba začínali v Perníkovce před dvěma lety a jak sami tvrdí, od té doby mají silnější ruce a pevnější břišní svaly.

Na pohádku se do Perníkovky můžete vypravit každou neděli v 10 hodin. Kapacita sálu je však malá, proto je třeba objednat se předem. Více na webu www.pernikovka.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio