Ve Střeni se snaží předejít přemožení komárů, pomocí postřiku likvidují larvy

28. duben 2021

Až třicet bodnutí za jedinou minutu. Obyvatelé Střeně zažili loni jednu z nejhorších komářích kalamit. Počty nepříjemného hmyzu tehdy nesrazily výrazněji dolů ani speciální postřiky v líhništích. Pracovníci obce je v tůních a lagunách Litovelského Pomoraví přesto aplikují i letos.

Marek Lenikus a Tomáš Vyroubal pracují pro obec Střeň. A mimo jiné pravidelně prochází její okolí a prohlíží tůně a další místa se stojatou vodou. Bílou misku připevněnou na tyči naplní vodou a sledují v ní množství komářích larev. Do vody pak proti nim aplikují speciální přípravek. „Nezapáchá to, není to nic jedovatého. Je to jenom na komáry, ničemu jinému to neublíží,“ přibližují Marek a Tomáš.

Loňský rok, který byl po několika letech vydatný na srážky, způsobil v obci komáří kalamitu. „Minulý rok jsme tu měli víc jak třicet náletů komára za minutu. To je velmi nepříjemné. Od deseti je to kalamita. I když jsme to stříkali, tak jsme se nedostali všude, protože ty lokality, které mají výměru v desítkách hektarů, byly zality a nebylo fyzicky možné to zvládnout,“ říká starosta Střeně Jiří Nevima z ČSSD.

Letošní jaro zatím pro místní vypadá lépe. „Minulá sezóna byla na vodu hodně bohatá a vylétlo strašně moc komárů i vzhledem k tomu, že v líhništích byla naakumulována vajíčka z několika předešlých generací,“ dodal starosta.

I když podle starosty zatím letošek vypadá příznivě, vše záleží na aktuálních podmínkách. Vyšší teploty a více vytrvalejšího deště mohou vše změnit.

autor: bas
Spustit audio