Ve Zlínském kraji začalo plošné testování v sociálních zařízeních

Včera začalo plošné testování klientů i zaměstnanců sociálních zařízení. Některá už znají první výsledky, jiní stále čekají na zásilku testů.

Podrobnosti plošného testování v kraji zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Veronika Žeravová

Kroměřížsko

Výsledky prvního kola testování jsou známy v Kroměříži. Sociální služby města Kroměříže mají na starosti celkem 8 pobytových služeb ve městě a místních částech Kroměříže. Bylo zde testováno 800 lidí, pozitivní výsledek mělo 5 klientů a dva pracovníci. V případě pozitivních testů musí sociální zařízení postupovat podle jednotného manuálu, který obdrželi od Ministerstva zdravotnictví. Jak uvedla ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková, jiný je postup u klientů a jiný u zaměstnanců.

Domov pro seniory v Napajedlích

V Domově pro seniory v Napajedlích na Zlínsku má test za sebou zhruba šest desítek klientů a asi 20 zaměstnanců. Nákaza se potvrdila jen u jednoho z klientů. Podle ředitele domova Davida Libigerera byli testování i ti pracovníci, kteří měli zrovna volno.

Domov pro seniory v Buchlovicích

V Domově pro seniory v Buchlovicích – největším zařízení tohoto druhu v regionu, rozdělili testování do více dní. Včera stihli zhruba třetinu lidí a testy zatím nákazu koronavirem u nikoho nepotvrdily. Podle vedoucí domova Martiny Martinákové bude další testování kvůli většímu počtu zaměstnanců probíhat na etapy.

Kam testy zatím nedorazily

Na zásilku antigenních testovacích sad stále čekají třeba v Domově pro seniory v Lukově na Zlínsku. Potvrdila to vedoucí sociálního úseku Eva Bartošová. Stejně jsou na tom podle ředitele Vlastimila Zaydlara taky ve zlínském Domově pro seniory Burešov. O tom, kdy by měly testy obdržet informace v tuto chvíli nemají.

Sociální služby Vsetín zřizují celkem 12 zařízení a to ve Vsetíně, ve Valašském Meziříčí i v Rožnově pod Radhoštěm. Testy mají ale zatím jen ve dvou zařízeních, takže s plošným testováním zatím také čekají.

Domovy pro seniory budou klienty i zaměstnance povinně testovat každých pět dnů.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.