Večerní lyžování se na Silvestra v Jeseníkách do půlnoci neprodlouží, horská služba nabádá k opatrnosti

30. prosinec 2018

I letos čekají Jeseníky bouřlivé silvestrovské oslavy. Horská služba proto bude v pohotovosti. Turistům doporučuje zejména opatrnost při popíjení alkoholu a také při manipulaci se zábavní pyrotechnikou. Poslední Silvestry ale naštěstí nebyly pro záchranáře v porovnání s ostatními službami ničím výjimečné.

„Dobrý den, poprosím jedno svařené víno,“ podobných objednávek slyší v horských bufetech, bistrech a hospůdkách přes zimu nespočet. Každý den. Na Silvestra se k nim ale přidávají další. Důležité je, aby to lidé s alkoholem nepřeháněli, radí jim náčelník horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Většina skiareálů zastaví lanovky ve standardních časech. Večerní lyžování nabídnou například v Karlově, Malé Morávce a Filipovicích. Do půlnoci ho ale protahovat nebudou, nemá to podle Miroslava Párala ze skiparku ve Filipovicích smysl.

„Naši návštěvníci jsou různí chataři a hosté hotelů, na půlnoc se vracejí oslavit Silvestra do svých ubytovacích kapacit,“ popisuje Páral.

„Hodně lidí si „přihlo“ a byly s nimi problémy, tak jsme to zrušili,“ popisuje špatné zkušenosti majitel střediska v Branné Rostislav Procházka, který večerní lyžování na Silvestra zrušil úplně.

Miroslav v Lipové Lázních byl ještě před časem snad jediným jesenickým skicentrem, kde si mohli lidé zalyžovat i o půlnoci. A přivítat na lyžích Nový rok. Jenže poslední roky byl areál bez sněhu. „Ty roky, které to bylo, už jsou pryč a domnívám se, že teď by se to ani nechytlo. Došlo k odlivu,“ posteskl si majitel Miloš Hladký.

Za oslavy na chatách, penzionech a hotelích jsou rádi i horští záchranáři. Riziko zásahů v terénu se tím podle jejich náčelníka Michala Klimeše snižuje. „Za poslední roky jsme neměli nějak moc výjezdů kvůli pyrotechnice či alkoholu. Buď jsou lidé uvědomělejší, nebo je štěstí, že se nikomu nic nestane. Může to být i počasím, že za poslední roky nebylo zrovna zimní počasí. Tedy toho sáňkování a lyžování ani nebylo tolik,“ vzpomíná Klimeš.

Jedním dechem ale dodává, že poslední dobou přibývá v horách dobrodruhů, kteří se vydávají na túru za tmy. Těm doporučuje zejména pohyb po značených cestách, třeba kvůli riziku sesuvu sněhu. A také mít u sebe nabitý telefon.

autor: aja
Spustit audio