Vědci z Olomouce vypěstovali ječmen s lidským peptidem. Může sloužit jako alternativa k antibiotikům

13. březen 2018

Olomouckým vědcům se podařilo vypěstovat ječmen, který obsahuje látku z lidského imunitního systému. Tento peptid funguje jako přírodní antibiotikum, a tak může pomoct při léčbě infekcí včetně těch, které jsou vůči běžným antibiotikům odolné. Zatím je jeho cena vysoká, až desetitisíce korun za miligram. Výroba katelicidinu z geneticky modifikovaného ječmene by mohla náklady snížit.

„Je to velmi neobvyklé a pro některé lidi to může být až fantastické. U nás se tomu věnujeme a jde hlavně o to vyprodukovat antimikrobiální peptid za účelem jeho následné produkce a možného využití ve farmaceutickém průmyslu,“ říká spoluautorka projektu Alžběta Mičúchová z centra pro biotechnologický a zemědělský výzkum a vede nás do jedné z laboratoří. Vidíme tu květináče jednak s původním ječmenem a jednak s tím geneticky modifikovaným. „Začínali jsme s počtem rostlin okolo stovky, potom ten počet samozřejmě klesá,“ dodává.

Výzkum olomouckých vědců je založený na molekulárním farmaření. Jeho výsledky publikoval časopis Biotechnology Journal. „Je to poměrně nový biotechnologický přístup, kdy jsou rostliny využity k produkci ekonomicky zajímavých látek, jako jsou například průmyslové enzymy nebo nejrůznější léčiva,“ vysvětluje autorka článku Edita Holásková.

Katelidicin má antimikrobiální účinky

Katelicidin je jedním z nejvýznamnějších antimikrobiálních peptidů v lidské kůži. „Pozitivně ovlivňuje hojení poranění pokožky a v budoucnosti by mohl sloužit jako alternativa ke klasickým antibiotikům,“ upřesňuje Holásková. Hlavní překážkou pro komerční uplatnění katelicidinu je podle ní vysoká výrobní cena: „Cena syntetického katelicidinu se pohybuje v řádu tisíců až desetitisíců korun za miligram.“

Olomoucký tým se proto rozhodl vyrobit lidský peptid v rostlinách. Přestože výroba antibakteriálního peptidu v ječmeni je podle autorů výzkumu úspěchem, využití nové technologie v praxi bude možné až za pár let. Vědci chtějí ještě zvýšit množství peptidu v rostlině a minimalizovat náklady spojené s jeho výrobou. Látka se dá využívat v lékařství, například při léčení chronických ran a kožních onemocnění.

autor: bam
Spustit audio