Věděli jste, že vhodné dárce krve nepotřebují jen lidé, ale také psi? Rychlá pomoc jim může zachránit život. Najít ochotné majitele pomáhá i nový registr

25. červen 2019

Německá doga Rocky zachraňuje život jiným psům. Daruje jim totiž svou krev. Jeho rodina je připravená kdykoliv na zavolání sednout do auta a pomoci dalšímu pacientovi. Stejně jako oni nabízí krev svého domácího parťáka i desítky dalších rodin po celém Česku. Zaregistrovat se teď lidé ochotní pomoci můžou i do nového internetového registru dárců.

Veronika Školoudíková ze Slatinek na Olomoucku mi na displeji svého mobilu ukazuje jezevčici Růženku. Kolem nás chodí hrdina příběhu, německá doga Rocky.
„Volala paní doktorka, že potřebuje pomoct zachránit přejetou fenku jezevčíka. Nevěděla jsem jak to chodí, nemohla jsem najít Kobeřice, ale dojeli jsme tam,“ popisuje Školoudíková.

Rocky už daroval svou krev třikrát. Podle veterinářky Zuzany Weinlichové, která ordinuje právě v Kobeřicích na Prostějovsku, zatím není možnost psí krev uchovávat podobně, jako to dělají krevní banky u té lidské. „Rocky váží 81 kg. Poprvé, když mu brali krev, tak mu vzali 1,2 litru, což jsem měla strach, protože nám lidským dárcům berou jenom 470 mililitrů,“ popisuje Školoudíková.

Veterináři jsou tak v případě potřeby často závislí na majitelích ochotných přijet co nejrychleji. Právě proto vznikají také registry dárců psí krve. Od května můžou lidé svého psa zapsat například do internetového registru Červená psí tlapka.

„Udává se tam, jestli je to pes nebo fena, rasu, stáří, hmotnost.  Na základě toho, že tam byl zadán e-mail, tak potom ho může žadatel kontaktovat,“ vysvětluje zakladatelka registru Alice Bílá. Na nápad propojit ochotné majitele s veterináři přišla ve chvíli, kdy její vlastní pes potřeboval dárce.

"Když je možnost pomoci, tak opravdu pomoct a nebýt sobec. Nikdy nevíte, kdy bude váš pes nemocný a kdy ho budete potřebovat zachránit. Určitě to má smysl," uzavrá Veronika Školoudíková. Až zazvoní telefon, znovu s Rockym vyrazí na veterinu.

autor: tas
Spustit audio