Vedení Prostějova chce příští rok proinvestovat ve městě nejvyšší částku za posledních 20 let. Do čeho vloží peníze?

14. prosinec 2023 15:04

Zastupitelé Prostějova schválili tento týden rozpočet města na příští rok. Finanční plán počítá s investicemi za téměř půl miliardy korun. To je nejvyšší částka za poslední dvě dekády. Peníze budou směřovat například do školství, dopravy, ale taky nových sportovišť.

„Rozpočet v tom segmentu investice je velmi ambiciózní,“ říká primátor Prostějova František Jura z hnutí ANO. Podle něj město v příštím roce investuje téměř půl miliardy korun. „To je největší investice za posledních 20 let. V době krize je opravdu dobré investovat,“ dodává.

V době krize je opravdu dobré investovat.
František Jura, primátor Prostějova

Desítky milionů město například rozdělí mezi základní školy, které zřizuje. „Jedná se o modernizace učeben základních škol. O to jsme hodně bojovali. Já jsem za to velmi rád, protože ty investice budou opravdu výrazné,“ popisuje Jura.

Čtěte také

Stavět se v příštím roce bude také dopravní terminál v ulici Újezd. Na tento projekt město podle primátora v rozpočtu vyčlenilo 50 milionů korun. „Je to velmi důležité, protože odkloníme tu dopravu z Lidické ulice a tam, kde to není úplně komfortní pro naše občany,“ zmiňuje prostějovský primátor.

A investovat chce město také do sportovišť. Nechá zpracovat projektovou dokumentaci k plánované stavbě nového krytého bazénu a pustí se i do dalších oprav fotbalového stadionu. Opoziční zastupitelé také na jednání otevřeli téma opravy Kulturního a společenského centra.

Jak by si opozice jeho rekonstrukci představovala? A co na to primátor Jura? Poslechněte si ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio