Vedení radnic v Hranicích a v Přerově zvažují nákup sportovních hal. Nabízí jim je soukromí majitelé

1. září 2020

V Hranicích se jedná o kompletně opravené moderní zařízení, přerovská hala TJ Spartak je v dezolátním stavu a město by do její opravy muselo investovat desítky milionů korun.

Každé odpoledne v týdnu, v průběhu prázdnin i dopoledne. Takové jsou tréninky florbalistů z Hranic ve sportovním centru Naparia. Pravidelně na ně dochází přes dvě stovky dětí a 40 dospělých. „Pro nás je Naparia klíčová, protože tady hrajeme veškeré ligové zápasy, nikde jinde se v Hranicích nedá hrát. Bez haly bychom nemohli existovat,“ říká mi šéf klubu Jan Bitter.

Své zázemí a kompletně vybavenou dodžo má v hale i klub juda. Téměř tři desítky let jej vede Marek Nádvorník. „Byla nám stavěna na míru. Stropy vysoké 7 metrů, jsou tam šplhací lana,“ popisuje Nádvorník.

Sportovní centrum Naparia v Hranicích

Sportovní centrum v Hranicích funguje šestým rokem. Její současný majitel Marek Šak ji odkoupil od Olomouckého kraje za 7 milionů a 300 tisíc korun. Vybudoval z něj jedno z nejmoderněji vybavených sportovních zařízení na Moravě. Kromě několika tréninkových hal je v něm i fitness a wellness centrum. Teď se ale rozhodl celý objekt prodat. „Mě samotného samozřejmě mrzí, že nejsme schopni se tomu věnovat na sto procent a tak nemůžeme těžit veškerý potenciál, který hala skýtá. Tak jsme říkali, že nejlepší bude, nabídnout to městu,“ popisuje Šak.

Nabídka hranickou radnici zaujala. S kupní cenou, která jde do desítek milionů korun, ale vedení města nesouhlasí. „Momentálně si město nechává zpracovat znalecké posudky. Posudky se zaměřují jednak na technický stav budovy, tak i na ekonomickou stránku věci, to znamená, jak drahý je provoz,“ potvrzuje mluvčí úřadu Petr Bakovský.

Rozhodnutí má padnout do konce roku. O koupi sportovní haly v současnosti uvažuje i nedaleký Přerov. Na rozdíl od Hranic jde ale o zanedbaný objekt Tělovýchovné jednoty Spartak, který stojí v záplavovém území Bečvy. Podle znaleckého posudku má hodnotu 24 milionů korun. „Jednání mezi městem a Spartakem stále pokračují. Do konce roku bude znám výsledek. Potom se záměrem bude zabývat rada města,“ pokračuje mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

V případě, že Přerov halu Spartaku koupí je už teď jasné, že náklady na rekonstrukci vysoce překročí její kupní cenu.

autor: kra
Spustit audio