Vedení šumperské městské knihovny chce digitalizovat literaturu z regionu. Připravuje kvůli tomu pracoviště v podkroví knihovny

27. srpen 2024 13:50

V budově šumperské knihovny začala rekonstrukce podkroví. Fungovat v něm bude nové digitalizační centrum. Pracovníci knihovny díky němu budou moct elektronicky archivovat publikace z regionu Šumperska a Jesenicka.

„Dostali jsme se do části, kde by mělo vzniknout vzdělávací centrum a digitalizační centrum. Bude tady i zázemí pro přednášející v podobě dvou kanceláří. V rohu bude velká kancelář s digitalizačními skenery,“ prochází podkrovím budovy ředitelka šumperské knihovny Kamila Šeligová. 

Podkroví budovy, v němž vznikne nově digitalizační a vzdělávací centrum

Zatím je prázdné a nevyužívané. Aby se to mohlo změnit, čeká prostory kompletní proměna. „Komíny, které jsou nefunkční, se odbourají. Štít se ještě od dva metry posune a v tomto prostoru vyroste vestavba, ve které vzniknou kanceláře pro zmíněnou digitalizaci, pro školitele a vzdělávací místnost,“ popisuje Šeligová.

Hlavním úkolem nového centra bude digitalizace literatury Šumperska a Jesenicka. Zapojí se do ní taky Vědecká knihovna v Olomouci, šumperské vlastivědné muzeum a Státní okresní archiv v Šumperku.

„Jsme tady taky Sudety, máme tady spoustu dokumentů i z této doby a bylo by dobré, aby se to zachovalo. Bylo by dobré to digitalizovat. Zjednodušeně řeknu – ofotit a uložit. Dokument se musí formátovat a uloží se do nějaké databáze a někdo si ho může přes počítač – z těch našich uživatelů – rozkliknout a využít třeba ke studiu,“ vysvětluje ředitelka knihovny.

Výměna střechy i fotovoltaická elektrárna

Součástí rekonstrukce bude kromě přestavby podkroví i výměna střechy knihovny a instalace fotovoltaické elektrárny. „Celá akce vychází na 28 milionů korun, tedy alespoň ta její stavební část. Z toho 25 milionů korun pokrývá dotace z IROPU (Integrovaný regionální operační program, pozn. red.),“ doplňuje mluvčí šumperské radnice Bohuslav Vondruška.

Práce by měly být hotové příští rok na podzim. Provoz knihovny nijak neomezí, čtenáři pouze nebudou moct využívat zadní vstup ze dvora.

Budova šumperské knihovny zvenku

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související