Víte, kolik let trvaly husitské války? Tragické období přivedlo naše země k úpadku, jedno pozitivum ale mělo

17. listopad 2023

Že Husité vedli války proti takzvaným Křižákům ví asi každý. Že vymysleli vozovou hradbu asi také. Ale víte kolik let husitské války vlastně trvaly?

Začaly první pražskou defenestrací v roce 1419 a mezi lety 1420 a 1431 pokračovaly bitvami s římskou katolickou armádou, takzvanými křižáky.

První husitské války skončily Bitvou u Lipan v roce 1434 a na více než 30 let byl relativní klid. Druhé husitské války začaly roku 1466 za vlády Jiřího z Poděbrad a skončily Kutnohorským náboženským mírem uzavřeným v roce 1485.

Celé období přivedlo naše země k úpadku jak politickému, tak i hospodářskému a kulturnímu. Obchodní styky se zahraničím se přerušily, skončila těžba stříbra v Kutné Hoře, zaniklo mnoho vesnických i městských škol, byla zničena řada klášterů a tím i mnoho vynikajících výtvarných či literárních děl.

Spolu se špatnou úrodou, hladomorem a morovou epidemií šlo o opravdu tragické období naší historie. Stoupenci učení Mistra Jana Husa ale jako první na světě vybojovali dvojvěří, tedy svobodu vyznání, která je dnes ve většině zemí světa samozřejmostí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.