Vláda na zasedání v Jeseníku přislíbila efektivnější pomoc znevýhodněným regionům

30. březen 2023 13:35

Odliv mladých lidí, dopravní infrastruktura nebo dostupnost zdravotní péče. Nejen o těchto problémech mluvili zástupci Olomouckého kraje a starostové z Jesenicka s vládou na jejím středečním výjezdním zasedání v Jeseníku. Ještě před ním se jednotliví členové kabinetu vydali třeba na návštěvu podniků v regionu nebo na prohlídku nedaleké stavby obchvatu Bludova.

Kontrolní den na stavbě obchvatu Bludova probíhal tentokrát netradičně za přítomnosti premiéra Petra Fialy z ODS a ministra dopravy Martina Kupky z téže strany. Ten na místě potvrdil, že práce jdou podle plánu a hotovo by mělo být v lednu 2024, s trochou štěstí možná i dříve.

Obchvat Bludova patří mezi ty náročnější nejenom tady na území Olomouckého kraje, ale obecně v celé ČR.
Martin Kupka, ministr dopravy

„Ta stavba patří mezi ty náročnější nejenom tady na území Olomouckého kraje, ale obecně v celé ČR. Jde o 5,6 kilometrů nového čtyřpruhu, který významně uleví tranzitní dopravě v samotném Bludově a v okolních obcích. Ale co je podstatné, znamená to samozřejmě také rychlejší spojení směrem na Šumperk a Jeseník,“ uvedl Kupka.

Právě dopravní dostupnost okrajových regionů byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání. Při jednání vlády s radou Olomouckého kraje tak došlo kromě nedostatku financí na opravy silnic třeba i na představení záměru kraje na stavbu železničního tunelu pod Červenohorským sedlem.

Čtěte také

„Rychlé propojení Jeseníku s Olomoucí, které by se tou železniční dopravou mohlo zrychlit až na 50, 55 minut a zároveň i je to oproti standardní silniční dopravě ekologické, tak je to podle mě jedna z možných významných příspěvků do řešení této situace,“ nechal se slyšet hejtman Josef Suchánek z koalice Pirátů a STAN.

Na jednání v Jeseníku se pak vláda kromě jiného shodla na tom, že podpora znevýhodněných regionů, jako je třeba Jesenicko, by měla být efektivnější. „Stát tam musí směřovat dotační podporu formou speciálních výzev pro příslušné regiony či typy obcí. Právě proto jsme jednali tady, protože rozvoj regionu musí probíhat v intenzivní spolupráci mezi vládou a samosprávami,“ shrnul premiér Fiala.

Podobná výjezdní zasedání jako to na severu Olomouckého kraje, chce vláda absolvovat několikrát ročně.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio