Vládní balíček sebere městům a obcím část peněz z hazardních her. V rozpočtech se škrtají miliony korun

5. únor 2024 09:57

Vládní konsolidační balíček přinesl změny v rozdělování peněz z hazardních her. Města a obce dosud čerpaly 65 procent výnosů daně z provozu technických her na svém území, nově jim připadne jen 22,5 procenta.

Například pro rozpočet Černotína na Přerovsku to znamená, že z tamního kasina ročně dostane o zhruba šest milionů korun méně. Peníze budou obci citelně chybět třeba při chystané modernizaci čistírny odpadních vod.

„Pokazilo se nám čerpadlo, takže ho budu nakládat a odvezu ho na opravu. Ať nám funguje, protože teď je tam záložní,“ říká nezávislý starosta Michal Vacek, který odemyká visací zámek na bráně areálu čističky.

Starosta Černotína na Přerovsku Michal Vacek u čističky odpadních vod

Pro Černotín i sousední Hluzov funguje už od 70. let minulého století a je v havarijním stavu. „Před deseti lety jsme zesilovali konstrukci, ať nám to nespadne do nádrže. Rekonstrukce je nutná a plánuje se už několik let,“

Dlouho plánovaná oprava a modernizace čističky měla začít už letos.  Kvůli škrtům daní z hazardních her ale starosta teď neví, z čeho investici zaplatí. „Bylo to nečekané a bylo to celkem zásadní. Takže nám z té částky uberou zhruba dvě třetiny. Uvidíme, kolik nám v letošním roce zůstane z výnosu z hazardních her,“ popisuje Vacek u velké vybetonované nádrže, kam míří všechny splašky z vesnic. A dodává: „Nedá se nic dělat. Rekonstrukce je nutná, takže si buď vezmeme úvěr, nebo budeme čekat, jestli se objeví nějaké dotace.“

Přerovu ubylo přibližně 20 milionů korun

Podobně je na tom i nedaleký Přerov. Na území města fungují dvě herny a dvě kasina. Příjem z nich bude zhruba o 20 milionů korun nižší než dosud. Některé plánované investice proto samospráva musí zrušit nebo odložit.

„Počítali jsme s tím už na konci roku, kdy už jsme věděli, že balíček pravděpodobně projde a jaký to bude mít vliv na rozpočet. Je to minus několik desítek milionů, rozpočet jsme tomu uzpůsobili,“ potvrzuje primátor Přerova Petr Vrána z hnutí ANO.

Podle Institutu pro regulaci hazardních her Češi vloni prosázeli 54 miliard korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio