Vlnu kritiky vyvolal zákaz kouření ve všech prostorách Filozofické fakulty Univerzity Palackého

12. březen 2017

Zákaz kouření v restauracích začne platit na konci května. Další místa, kde si kuřáci nezapálí, ale přibývají už teď.

Od 1. března začal zákaz kouření platit také na všech pozemcích Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Přibližně 5 500 studentů fakulty se o tom navíc dovědělo prakticky ze dne na den.

Petra Šafářová a Jana Tomanová mají na starost úklid v budově Filozofické fakulty na třídě Svobody. Nové nařízení příliš nevítají: „Máme novou práci, protože před budovou navíc uklízíme nedopalky.“

Konkrétně situace na třídě Svobody je jiná než v ostatních budovách Filozofické fakulty. Kuřáci až dosud chodili na zastrčený dvorek. Nově se většinou scházejí na chodníku před hlavním vchodem.

Ten teď uklízí i Petra Šafářová, i když nepatří univerzitě, ale městu: „Město to nebude dělat každý den. Když je mokro, lepí se to na boty a nosí se to do budovy.“

Vedení fakulty zákaz obhajuje. Kuřáky chce ze svých prostor vykázat i kvůli aktuální opravě několika budov za desítky milionů korun. „Za prvé se domníváme, že v roce 2017 je to zcela standardní postup. Za druhé jsme měli spoustu stížností od nekuřáků, že je kouř, shlukování a hluk obtěžuje v různých budovách,“ upřesňuje proděkan Vladimír Polách.

Chodník před hlavním vchodem do budovy na třídě Svobody je plný nedopalků od cigaret. Problém se tak přesunul jen o několik metrů dál.

„Tak tohle je bez komentáře. Domnívám se, že pokud někdo není schopen udělat krok pět metrů ke koši, tak je to problém hlavně na straně těch uživatelů,“ říká Polách.

Samotní studenti se rozdělili na dva tábory. Třeba studentka španělštiny Petra Kratochvílová zákaz vítá: „Vzhledem k tomu, že se mi nelíbí, když někdo kouří a vadí mi kouř z cigaret, tak to naprosto vítám. Ještě by mohli zakázat kouření před vchodem. Nebo, jak říkám, zakázat kouření úplně.“

Druhá skupina argumentuje především tím, že samotné nařízení vůbec nic neřeší. Myslí si to i nekuřák a student žurnalistiky Jakub Mikel: „Univerzita působí progresivně, ale tady ta její argumentace padá ve všech směrech.“

Cigaretový kouř zmizel zatím jen z budov a pozemků Filozofické fakulty. Vedení ostatních sedmi fakult zatím o podobném nařízení neuvažuje.

Spustit audio