Vodík jako zelené palivo budoucnosti? Olomoučtí vědci našli udržitelný způsob pro jeho výrobu

10. listopad 2023 12:55

Vědci olomouckého univerzitního výzkumného centra CATRIN našli udržitelný způsob získáváni materiálu, který by sloužil pro výrobu vodíku jako zeleného paliva. Dosavadní metody nejsou podle badatelů šetrné k životnímu prostředí, protože využívají toxická rozpouštědla.

„My jsme první, kdo přichází s novou technologií, kdy místo těch toxických organických rozpouštědel používáme obyčejnou vodu a jako zdroj energie používáme ultrazvuk,“ popisuje v laboratořích výzkumného centra CATRIN jeho vědecký ředitel Radek Zbořil.

Čtěte také

Ekologický přístup a levné suroviny jsou podle něj velkou konkurenční výhodou. „Pokud použijeme minerál na vstupu, použijeme vodu a delaminací připravíme tzv. hematen, který umíme po osvícení slunečním zářením využít pro rozklad amoniaku, abychom připravili vodík jako zelené palivo budoucnosti,“ dodává Zbořil.

Navíc použitý materiál je využitelný v oblasti energetiky. „Vodík je podle mého názoru jedna z nejudržitelnějších budoucích cest v udržitelné energetice, zejména v automobilovém průmyslu,“ myslí si Zbořil.

Použitý železitý minerál je obyčejný černošedý lesklý kámen s odstínem do červena. Díky vodě, slunci a ultrazvuku jsou z něj schopni vytvořit nejen vodík a to i v tunových množstvích, ale dá se využít získaného amoniaku také k přenosu vodíku.

Kompletní reportáž Blanky Mazalové si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio