Vojenské lesy u Plumlova na Prostějovsku lemují cedule zakazující vstup do nich. Omezení bude platit až do poloviny září

21. červenec 2024

Lesníci odstraňují vyvrácené a polámané stromy po červnových bouřích.

Traktorista Kamil Blaha stojí ve svahu listnatého lesa ve Vojenském újezdu Březina na Plumlovsku. Kolem nás leží popadané stromy. „Děláme tady větrnou kalamitu, která tady byla před čtrnácti dny. Já přiběhnu s traktorem a s lanama a s úvazkama a vytahujem to nahoru na rampě. Tady je to strašně složitý. Musíme si na sebe dávat pozor, aby se nám něco nestalo, říká Blaha.“

Některé ze stromů leží na zemi, jiné se při pádu zaklínily do korun těch sousedních. Jako třeba buk, který právě teď Kamil Blaha traktorem stahuje. Pracuje s kolegou, který motorovou pilou odřezává poškozené stromy. 

Práci sleduje nadlesní Vojenských lesů a statků Hubert Hubík: „Dřevorubec ten strom odřízl, traktorista ho zapřál řetězovým úvazkem k lanu a lanem navijáku ten strom vytáhl a přibližuje jeho směrem k traktoru. To dříví, ještě se s ním bude pracovat u cesty, bude se krátit a třídit. 

Kvůli kalamitě tady vyhlásili zákaz vstupu do lesů. Na zákaz upozorňují cedule, informaci dostaly také okolní obce a lidem se zobrazí také v turistických aplikacích: „Může dojít k uvolnění nějakého stromu, ať už ve svazích anebo nějakého zavěšeného. Máme zde jasanové porosty napadené chalárou, tam při sebemenším větru může dojít k pádu toho stromu, který má uhnilé kořeny. Upozornění samozřejmě máme na všech vstupních závorách. Z vlastní zkušenosti musím říct, že lidé toho moc nerespektují a naše zákazy vůbec. Cyklisté jsou asi nejméně zodpovědní. Když už se náhodou někdo přichomýtne a uvidí, že někde prostě jede traktor, kůň železný, nebo tam stojí lanovka, nebo byť jen slyší pilu, tak by se měl otočit dojít co nejdál,“ instruuje Hubík, podle kterého v lese hrozí úraz.

 Zákaz vstupu potrvá až do poloviny září.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio