Volákův kopec v Kameničkách je kouzelný nejen na obraze Antonína Slavíčka

8. červen 2016
Česko – země neznámá

Když se řekne „U nás v Kameničkách“, možná se vám vybaví březová alej, hladina vesnického rybníka a bílá oblaka. Přesně tak totiž vypadá slavný obraz malíře Antonína Slavíčka. A do míst, která byla předlohou mistrova díla, se vydáme právě teď. Kameničky se nacházejí poblíž Hlinska v Pardubickém kraji.

Kameničky se do povědomí národa zapsaly jako Slavíčkovy Kameničky. Na počátku minulého století si tento kout malíř zamiloval. Přečetl si prý román Karla Václava Raise „Západ“, který vypráví příběhy z Kameniček, a líbil se mu natolik, že spisovatele poprosil, aby mu v Kameničkách sehnal ubytování. Antonín Slavíček pak během několika let v Kameničkách namaloval na 70 obrazů.

V obci sice od Slavíčkových dob ubyly roubenky, ale krajina se za více než sto let v podstatě nezměnila. Dokonce ani místo poblíž Volákova statku, kde vznikal obraz „U nás v Kameničkách“. Antonín Slavíček na něm zachytil i Volákův kopec, někdy zvaný také Vojtěchův. Dnes se na něj chodí hlavně kvůli krásným výhledům do okolí, přírodně a koupání.

Jezero na kopci

Volákův kopec leží v bezprostřední blízkosti Kameniček, od roku 1990 je chráněn jako přírodní rezervace. S nadmořskou výškou 673 metrů patří k nejvýše položeným místům Chrudimska. Zajímavostí je vrcholové jezírko, které vzniklo na místě někdejšího žulového lomu. Lidé ho využívají v létě k osvěžení a odpočinku, okolí jezera je zalesněné.

Zatopený lom na vrcholu Volákova kopce

V okolí Volákova kopce si krajina zachovala svůj původní ráz. Střídají se tu skupiny bříz a jeřábů. Na místech rašelinných luk se vyskytuje i chráněná masožravá rostlina rosnatka. Volákův kopec byl dříve označován jako místo, kde se vyskytuje tetřívek obecný. Toho ale podle obyvatel Kameniček už dlouho v této lokalitě nikdo tokat neslyšel.

Z Volákova kopce jsou při pohledu jižním a jihovýchodním směrem vidět výrazné hřbety Žákovy hory, Devíti skal nebo Kamenného vrchu. Při jižním úpatí kopce leží rybník Krejcar a nedaleko něj Groš, druhý největší rybník na katastru Kameniček.

Malebná krajina přilákala i filmaře

Typickou Slavíčkovskou krajinu uvidíte i při pohledu severním a severozápadním směrem. Například dlouhou březovou alej podél silnice na obec Chlumětín. Harmonii neruší žádné sloupy vysokého napětí, i proto si okolí Volákova kopce vybrali filmaři pro natáčení některých scén pohádky Lotrando a Zubejda.

Výhled do krajiny z Volákova kopce

Na úpatí Volákova kopce stojí tzv. Volákův statek. Právě na jeho výměnku se Antonín Slavíček v roce 1903 ubytoval a po následující roky sem přijížděl i s celou rodinou. Pohled do krajiny, směrem od statku, zachytil Antonín Slavíček na mnoha svých obrazech.

S pobytem Antonína Slavíčka v Kameničkách a jeho návraty do milované obce je spojená místní fara. Právě tam dnes najdete Galerii Antonína Slavíčka. Vévodí jí originální divadelní opona, kterou malíř vytvořil pro místní ochotníky. Galerie je otevřená během prázdninových měsíců.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.