Volební zajímavosti: Víme, kdo je nejmladší zvolený zastupitel. Známe i největšího skokana

4. říjen 2020, aktualizováno

Nejmladšímu nově zvolenému zastupiteli Olomouckého kraje je 22 let, nejstaršímu 68. Největším skokanem krajských voleb v Olomouckém kraji se díky preferenčním hlasům stal starosta Zábřehu František John.

Nejmladším členem nového zastupitelstva se stane zástupce České pirátské strany Jaromír Horký z Přerova, kterému je 22 let. Naopak nejstarší politikem zastupitelstva bude osmašedesátiletý Jaroslav Horák ze Šumperka za SPD. Vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Pořadím zvolených zastupitelů Olomouckého kraje zamíchaly u některých uskupení preferenční hlasy. Největší posun zaznamenal František John. Starostu Zábřehu za KDU-ČSL a kandidáta koalice Spojenců vyneslo 2277 přednostních hlasů ze 16. na 3. místo. V koalici Pirátů a Starostů pak poskočil starosta Dolních Studének Radim Sršeň z hnutí STAN ze sedmého místa na první, když získal 2060 kroužků, nejvíce z celé kandidátky.

Z bývalých okresů byl nejvyšší zájem o krajské volby na Olomoucku, kde přišlo hlasovat více než 40 % oprávněných voličů, v samotném krajském městě to bylo téměř 42 procent. Naopak nejnižší účast byla na Jesenicku, 31,6 %. Ve všech okresech vyhrálo hnutí ANO.

Nejvyšší volební účast v Olomouckém kraji byla v Ochozu na Prostějovsku, hlasovat tam přišlo 64,1 % oprávněných voličů. Šedesátiprocentní účast překonali také v Janoušově na Šumpersku. Nejméně voličů dorazilo ve Městě Libavá na Olomoucku, jen 21,3 %.

Nejvyšší volební zisk napříč obcemi Olomouckého kraje patřil koalici Spojenci (KDU-ČSL, TOP 09, SZ, ProOlomouc) v Hačkách na Prostějovsku, kde pro ni hlasovalo 57,4 % voličů. Necelých 57 % hlasů pak obdržela ODS ve Štítech na Šumpersku.

Celkový vítěz voleb, hnutí ANO, získalo v Olomouckém kraji největší podporu v Luboměři pod Strážnou na Přerovsku, 52,94 %. Přes polovinu všech hlasů dostalo také v Radíkově na Přerovsku a v Norberčanech na Olomoucku. V Čelechovicích na Přerovsku pak rovných 50 %.

Dílčí vítězství v obcích Olomouckého kraje si připsaly i strany, které se do zastupitelstva neprobojovaly. ČSSD+Patrioti vyhráli v Kamenné na Šumpersku (31,11 %) a také v Hlušovicích na Olomoucku (22,52 %). KSČM zase zvítězila v Bousíně na Prostějovsku (41,3 %).

Spustit audio