Vozíčkáři tančili balet

12. červen 2011

Ani zdravotní handicap nebrání olomouckým vozíčkářům a lidem s jinou formou zdravotního postižení ujmout se role tanečníka baletu. O víkendu to dokázali na olomouckém Výstavišti Flora, kde vystoupili s částí představení Duše v pohybu na výstavě Mezi námi - Dny zdravotně postižených. Zájem o psychobalet v Olomouci mezi klienty roste a líbí se i zdravé části populace.

Vozíčkáři pod vedením profesionálních baletních mistrů tančili na hudbu z muzikálu Cats či z filmů Piano a Tenkrát na Západě. Jeden z účinkujících, Josef Effenberger, se tanci věnuje třetím rokem. „Je to krásné být na prknech, která znamenají svět. Sedět doma za oknem není život. Když ale jdu mezi lidi a ještě k tomu se hýbám, je to krása.“ Zkouškám se věnuje dvakrát týdně, před vystoupeními i častěji.

Sdružení Balet Globa se psychobaletu věnuje 5 let a v tuzemsku patří mezi průkopníky. Hlásí se jim stále více klientů a zároveň se zvyšuje i povědomí veřejnosti o této disciplíně. Choreografie Baletu Globa jsou rok od roku náročnější, neboť klienti již dokážou pracovat s hudbou a lépe koordinují pohyby. Celkem se na tanečních aktivitách podílí zhruba 50 lidí se zdravotním handicapem. Kromě Olomouce vystupují také v Opavě, Brně či Praze.

Akce Mezi námi se v Olomouci konala od čtvrtka do soboty. Vedle výstavy pomůcek a potřeb pro zdravotně postižené se představila i sociální zařízení a občanská sdružení. O zábavu se staral doprovodný program nazvaný Handicapiáda.

autor: kor
Spustit audio