Vrchní soud majitelce zkrachovalé CK uložil 6,5 roku vězení

31. říjen 2007

Vrchní soud v Olomouci dnes o půl roku snížil trest majitelce zkrachovalé cestovní kanceláře Harmonie Medical z Háje ve Slezsku Haně Vítečkové. Za podvod si odpyká ve vězení šest a půl roku. Krajský soud v Ostravě vyměřil v dubnu Haně Vítečkové za podvod a porušení povinnosti v řízení o konkurzu souhrnný trest v trvání sedmi let a zákaz činnosti v oblasti cestovního ruchu rovněž na sedm let.

Vrchní soud v podstatě verdikt potvrdil, zprostil ji ale obžaloby z trestného činu porušení povinnosti v konkurzním řízení. "V tu dobu ještě skutek nebyl v zákonech jako trestný čin, takže se vlastně o trestný čin nejedná. Pokud jde ale o trestný čin podvodu, kde je zhruba 650 poškozených a škoda kolem 19 milionů korun, tak ten byl potvrzen," říká mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Logo

Podle rozsudku Vítečková od roku 2002 vylákala od klientů po celé České republice peníze i přesto, že její kancelář byla silně zadlužena. Poškozené přitom přesvědčovala o tom, že cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku, ačkoliv to nebyla pravda. Peníze vylákala na zálohy na ozdravné pobyty od klientů cestovní kanceláře, na služby i na půjčky, které nevrátila.

Hana Vítečková se hájila tím, že nejednala v úmyslu někoho podvádět a že nebyla schopna objektivně posoudit ekonomickou situaci své firmy. Soud ale její obhajobě neuvěřil. Naopak poukázal na to, že od počátku podnikala na dluh a jako jediná jednatelka firmy měla úplný přehled o finanční situaci. Předseda trestního senátu označil její jednání nikoli za podnikatelské riziko ale za hazard.

Vítečková se po skončení jednání odmítla k verdiktu vyjádřit, spokojený byl státní zástupce Roman Smělý. "Rozhodnutí je v souladu se stavem, v jakém ta věc byla."

Činností Vítečkové a její cestovní kanceláře se policisté začali zabývat v roce 2003. Tehdy v červenci podnikatelka nechala v Chorvatsku bez zaplaceného ubytování 300 klientů. S jejich přepravou zpět do vlasti musely pomoci jiné cestovní kanceláře a konzulát. Dalších 340 lidí na dovolenou vůbec neodjelo.

autor: av
Spustit audio

Více z pořadu