Vybrat vhodnou pomůcku pro handicapovaného mohou pomoci profesionální poradci

9. leden 2024

Nemoc, úraz či vysoký věk – to jsou hlavní příčiny toho, kdy se někdo z nás či z našich blízkých může stát handicapovanou osobou, která potřebuje pro svůj život speciální pomůcky, bez nichž se těžko obejde. Jak si ale poradit s jejich výběrem? Pomoci mohou sociální pracovníci, úřady, ale i speciální poradenské agentury.

U některých pomůcek potřebujeme jen vyzkoušet, který její typ nám nejlépe vyhovuje. Zde pomohou prodejci, kteří nabídnou širší sortiment, který může klient vyzkoušet a zvolit nejlepší řešení. Volbou je též poradit se se sociálními pracovníky, kteří mají s těmito pomůckami bohaté zkušenosti. Některé sociální služby navíc provozují například půjčovny, kde je možné před pořízením pomůcky zapůjčit domů, řádně vyzkoušet a ověřit její provoz v domácích podmínkách. To je velmi důležité, protože jejich používání někdy mohou bránit například stavební překážky.

Existují však i sofistikované a mnohdy velmi drahé pomůcky, jejichž výběr může být problém i pro výše uvedené profesionály. Navíc je na tyto pomůcky často možné získat od státu podporu a i s tím si ne každý poradí sám. I zde se můžeme obrátit přímo na dodavatele těchto pomůcek, nicméně nevíme, zda právě u nich pořídíme tu nejvhodnější pomůcku právě pro naši potřebu.

Pomůcek pro hendikepované je celá řada, proto je lépe nechat si poradit

Existují i odborné poradenské agentury, které mohou nejen vybrat nejvhodnější pomůcku, ale navíc pomoci například i se stavebními úpravami bytu či domů. Dále jsou schopny zajistit i vhodnou kombinaci pomůcek tak, aby bylo možné je používat zároveň pro domácí a pro venkovní užívání. To je například nutné při pomůcek při zdolávání schodů v domech bez výtahu. Někde stačí sedačka, která umožní handicapovanému překonat větší schodiště a zbytek například za pomocí hole či berlí zvládne sám. Jindy jej musíme přepravit i s invalidním vozíkem a zajistit například nájezdy i na malé schodiště u vchodu a podobně.

„Často to je i o posouzení, zda bude handicapovaný klient či jeho rodina schopni danou pomůcku bezpečně používat. To je například případ schodolezu, kdy k tomu musí být v domě vhodné schodiště a vhodná obsluha,“ vysvětluje zástupce jedné z poradenských agentur Libor Vykopal. Mnohdy si jej chce například pořídit jeden z manželů, aby pomohl svému partnerovi. Jenže pak se zjistí, že vlivem věku či vlastních pohybových omezení není schopen schodolez sám ovládat. Často se také stává, že se samotný klient pomůcky bojí a nedůvěřuje ji.

Schodolez - výtahová plošina pro vozíčkáře

Poradci jsou často schopni také vybrat pro klienta z velké nabídky na trhu to nejvhodnější právě pro jeho potřeby. Vědí, jaká jsou úskalí používání pomůcek a umí také vyřídit potřebnou dokumentaci například v případě, že je pro jejich zavedení potřeba zajistit i stavební úpravy.

V neposlední řadě jsou poradci schopni připravit také dokumentaci pro podání žádosti o příspěvek na tyto pomůcky. To není vždy jednoduché a zejména je potřeba zvážit, zda míra postižení klienta dává možnost o tuto dávku požádat.

I když si všichni přejeme, abychom nikdy žádnou pomůcku pro náš spokojený život nepotřebovali, občas nás či naše blízké osud nepříjemně překvapí. V takovém případě nám vhodná pomůcka může doslova vrátit chuť do života a pomoci i osobám, které o handicapované osoby pečují, odstranit těžkou práci s tím spojenou.

Spustit audio