Vychytávka v Hranicích. Lidé tam nově mohou využít aplikaci, která jim pomůže s orientací na hřbitově

26. říjen 2023 14:38

Novinku připravila před Dušičkami samospráva Hranic pro návštěvníky městského hřbitova. A to mobilní aplikaci, díky které lidé nemusí mnohdy obtížně hledat hrobová místa. Dovede je k nim chytrý mobilní telefon nebo tablet.

Na městském hřbitově v Hranicích se pohřbívá nepřetržitě už několik staletí. Nedávno se dočkal rozsáhlé rekonstrukce, a tak orientace tady může být pro některé návštěvníky složitější.

Odkaz na aplikaci Mapa hřbitovů ZDE.

„Je tady sice nové osvětlení, protože tu rekonstrukci jsme dělali včetně nových cestiček a nového osvětlení. Nicméně je pravda, že orientace zvláště pro člověka, který sem přijede jednou za čas a hledá hrob svých blízkých, není úplně jednoduchá,“ potvrzuje Petr Bakovský, mluvčí hranické radnice.

Samospráva Hranic připravila lidem aplikaci pro lepší orientaci na místním hřbitově

Zato obsluha aplikace je velmi jednoduchá a taky rychlá. „Člověk si aplikaci stahovat nemusí. Stačí napsat internetovou stránku města Hranic, kde máme mapy a taky přímo aplikaci Mapa hřbitovů. Ta se spustí pro možnost vyhledávání hrobového místa,“ vysvětluje Gabriela Lesáková, informatička Městského úřadu v Hranicích.

Kromě centrálního městského hřbitova aplikace funguje také na hřbitově u nedalekého kostelíčka a v místní části Drahotuše. Aplikace je prozatím ve zkušebním režimu. V budoucnu by ji Lesáková ráda doplnila také fotografiemi nebo třeba údaji, do kdy je místo zaplacené.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související