Vyhlídková věž v Mladé Boleslavi nabízí dobrodružný výstup i krásný výhled

2. únor 2018
Česko – země neznámá

Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi si můžete krásně prohlídnout z místní honosné radnice. Součástí renesanční stavby jsou i dvě věže. Vyšší čtyřboká byla po rekonstrukci zpřístupněna veřejnosti. A už samotný výstup do výšky 32 metrů představuje zážitek.

Stará radnice v Mladé Boleslavi vznikla jako výraz rostoucího bohatství a práv jednoho z největších poddanských měst v Čechách. Stavba začala roku 1554 s vydatnou podporou majitele panství Arnošta Krajíře z Krajku a pod vedením jeho „dvorního“ architekta Mattea Borgorelliho. Už v roce 1555 se zde konala první jednání městské rady. Jako poslední byla v roce 1559 dokončena klenba obecní síně.

Na vrchol věže vede celkem 179 schodů. Povrch schodů je dřevěný, ale ve skutečnosti jde o schody kamenné, které se nahoru točí kolem kamenného středového pilíře. Cestou na ochoz projdete přes půdu, která slouží jako výstavní prostor. A protože se říká, že na půdě straší, prostor dostala výstava strašidel od žáků místní základní školy.

Poté minete historický stroj věžních hodin, který automaticky podle přesného nastavení uvádí do chodu odbíjení hodin. Tedy v tomto případě zvonů. Zajímavé je, že menší zvony nemají klasické srdce uvnitř, ale tlučou do nich paličky zvenčí. „Ovšem polední vyzvánění je tak hlasité, že v tuto dobu je na půl hodiny výstup na věž uzavřen,“ prozrazuje vedoucí mladoboleslavské městské galerie Ludmila Gavurová.

Překrásným výhledem z věže zjistíte, že Staroměstské náměstí je po rekonstrukci. Na jedné straně náměstí se tyčí mladoboleslavský hrad. Ovšem pokud se zadíváte do dálky, můžete za dobré viditelnosti sledovat i Bezděz, České středohoří, Krkonoše a Jizerské hory.

Spustit audio