Vyřízení řidičského průkazu je od července jednodušší. Podat žádost mohou řidiči kdekoliv

2. červenec 2018

Jen žádost a doklad totožnosti nyní lidem stačí k vyzvednutí řidičského průkazu. Už nemusí nosit na úřady papírovou fotografii, a dokonce ani kvůli změnám jezdit do místa trvalého bydliště. Nová pravidla přinesla novela zákona platná od července. Zároveň upravuje výši některých poplatků, za některé služby zaplatí řidiči víc.

Ještě minulý týden museli řidiči pro nový řidičský průkaz na konkrétní úřad a ještě předtím do ateliéru, kde mu zhotovili fotografie. Ty pak přiložil k žádosti.

Od července ale platí nová pravidla. Vydávání řidičských průkazů je jednoduší. „Od 1. července si může řidič podat žádost, na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností v republice. Bude platit pravidlo, že kde podáte svou žádost, tam si budete muset svůj řidičský průkaz, mezinárodní řidičský průkaz, kartu do tachografu také vyzvednout,“ popisuje vedoucí oddělení evidence řidičů olomouckého magistrátu Regina Valinčič.

K žádosti už lidé nemusí dokládat fotografii. S jednou výjimkou, a tou je mezinárodní řidičský průkaz. „V souvislosti s digitalizací také dochází ke změně ve správních poplatcích. Za změnu v řidičském průkazu a za vydání řidičského průkazu, udělení řidičského oprávnění bude od 1. července poplatek 200 korun,“ dodává Valinčič.

V případě bleskového vyřízení průkazu je nově poplatek 700 korun. Dosud to bylo 500 korun.

autor: tas
Spustit audio