Výrobci hraček Beckertovi: Děti nám zakázaly bavit se doma o práci

Vladimír a Martina Beckertovi jsou spolu 25 let a stejně dlouhá je i historie jejich rodinné firmy Noe. Z jejich dílny pocházejí didaktické hračky, které dobývají celou Evropu, i postavičky známé z televize, od Františka po Kukyho.

Vladimír Beckert vystudoval zahraniční obchod, jeho žena Martina ruštinu a výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě. „Když nepočítám povinnou praxi, před školní tabulí jsem vlastně nikdy nestála, kariéra učitelky mě minula,“ říká spolumajitelka firmy. Společné podnikání v oboru odstartovala její diplomová práce.

Kolekce prvních textilních hraček uspěla v soutěži začínajících podnikatelů, a tak padlo rozhodnutí založit společnou firmu. „V éře levného dovozu hraček z Číny to nebylo jednoduché, šli jsme do velkého rizika. Ale nakonec jsme se na trhu prosadili,“ dodává Martina.

Manželé si rozdělili role. Martina se ujala zacvičování zaměstnankyň a vytváření návrhů nových hraček. Vladimír měl na starosti obchod a ekonomické záležitosti. Zpočátku měli ve firmě společníka, po pěti letech ho vyplatili a stali se ryze rodinnou firmou. A tak je tomu dodnes.

Jejich postavičky dobyly dětské pokojíky a postýlky, ale taky školky a školy. „Tam uspěly především naše didaktické pomůcky. Převleky a hračky, využívané k dramatizaci pohádek. Začali jsme klasikou – Červená karkulka, Perníková chaloupka a další,“ vypočítává Vladimír.

Hračky z dílny manželů Beckertových se ale dostaly i do zahraničí, do Švédska a Francie, nebo na televizní obrazovky. Pro Dagmar Patrasovou vyrobili žížalu Julii. „V jednom televizním pořadu pro děti zase účinkuje náš František,“ připomíná Vladimír. Samostatnou kapitolou se stala spolupráce s filmaři. Kdo by neznal medvídka Kukyho, Lichožrouta Hihlíka nebo komisaře Vrťapku. A připravují i postavičky pro nový Večerníček. O tom se ale dozvíte víc v rozhovoru.

autor: zem
Spustit audio