Výstava NEkostely a NEkaple v Olomouckém kraji mapuje využití odsvěcených církevních staveb. K vidění je v olomoucké Vědecké knihovně

Olomoucká vědecká knihovna otevřela novou výstavu věnovanou církevním stavbám, které už neslouží svému původnímu účelu. Jmenuje se NEkostely a NEkaple v Olomouckém kraji. Autorka expozice Michaela Bučková zmapovala během dvou let padesát pět takovýchto objektů. Součástí expozice je podrobná mapa jejich umístění a další dokumenty. 

"Muzejní sál, který patří k nejkrásnějším v českých zemích tim, že je v tak krásném prostředí kostela svaté Kláry,“ provází mě právě jedním z NEkostelů, přeměněných na výstavní galerii ředitel olomouckého vlastivědného muzea Břetislav Holásek.

z výstavy NEKostely a NEkaple

Svou oblíbenou raritu připojuje Michaela Bučková, autorka soukromého výzkumu. „Byla jsem překvapená, když jsem zjistila jednu kapličku, která je v současnosti využívána jako myslivecká chata. Pán tam má paroží i opékací koutek. Květinářství, které se nachází v Olomouci, kde bývala evangelická kaple. Další kaple je třeba využívána jako tělocvična základní školy na třídě Spojenců,“ říká autorka výstavy.

z výstavy NEKostely a NEkaple

K netradičnímu koníčku ji kombinace studia a prázdnin. „Studuji obor socioekonomická geografie, jeden z předmětů byl geografický informační systém, kde jsme se učili zpracovávat mapu. A když semestr skončil, tak jsem přemýšlela, čím bych se zabavila. A napadlo mě, že bych si sama sestavila nějakou mapu a zrodilo se téma kostely a kaple, které už neslouží pro církev a jsou využívány jiným způsobem,“ popisuje Bučková.

Při svých cestách za NEkostely a NEkaplemi nevynechala žádný kout Olomouckého kraje. Michaela Boučková při svém ojedinělém výzkumu zaznamenala 55 takovýchto staveb v Olomouckém kraji. Nejvíc jich našla v Olomouci. Práce podle ní ale zdaleka nekončí.

z výstavy NEKostely a NEkaple

Svůj tip můžou dát i sami návštěvníci výstavy. Databáze bývalých svatostánků, které změnily svůj účel je podle Michaely Bučkové ojedinělá. „Nevím to samozřejmě stoprocentně, ale troufnu si říct, že pokud by nějaká taková databáze existovala, tak vzhledem k tomu, že pro Olomoucký kraj, pro který jsem to zpracovala, jsem mluvila s tolika lidmi, starosty obcí, kronikáři, uředníky, pracovníků muzeí, tak by mi něco takového nabídli. Ale nic takového zpracováno nejspíš nebylo,“ doplňuje Bučková.

Doplňme autorku výstavy NEkostely a NEkaple v Olomouckém kraji Michaelu Bučkovou, že si expozici můžete projít ve Vědecké knihovně v Olomouci do konce února.

autor: bam
Spustit audio