Výstava představí předměty z bývalé olomoucké synagogy i dokumenty o předcích amerického senátora

19. září 2005

OLOMOUC - Historii, kultuře i umění židovských komunit na Lošticku bude věnována výstava s názvem Byl jednou jeden svět, kterou v Uměleckém centru olomoucké Univerzity Palackého připravuje občanské sdružení Respekt a tolerance. Kromě historických předmětů, doprovodných informací a současného umění si budou moci návštěvníci od 10. října vůbec poprvé prohlédnout také předměty z olomoucké synagogy, kterou fašisté zničili v roce 1939.

Expozice představí i dokumenty o americkém senátorovi Johnu Kerrym, jehož předci pocházeli z Úsova. "Výstava taktéž představuje nejnovější výsledky v bádání po předcích amerického senátora a prezidenského kandidáta Johna Kerryho. Mezi významné představitele jedné z pěti generací jeho přímých úsovských předků patří i Abraham Leibniker Löwy, starosta místní židovské obce z poloviny 18. století a proslulý bojovník za náboženská práva své kongregace. V jedné z vitrín je také vystaven osobní dopis senátora Kerryho, ve kterém děkuje za vypátrané materiály a vyjadřuje přání někdy se do Úsova podívat a dotknout se vlastních kořenů," dodal Radek Palaščák z Univerzity Palackého.

Výstavu Byl jednou jeden svět připravuje občanské sdružení Respekt a tolerance a v Uměleckém centru v Olomouci bude zahájena 10. října.

autor: bam
Spustit audio